EU ne priznaje američke sankcije protiv „Sjevernog toka 2“

Američke sankcije protiv gasovoda „Sjeverni tok 2“ krše međunarodno pravo, izjavila je predstavnica evropskog komesara za energetiku Kadri Simson.

„Eksteritorijalna primjena sankcija krši međunarodno pravo“, naglasila je Simsonova.

Prema njenim riječima, EU ne priznaje ograničavajuće mjere trećih strana protiv evropskih kompanija, ukoliko kompanije poštuju zakone Evropske unije. Simsonova je dodala da Evropa sama određuje svoju energetsku politiku.

„Sve djelatnosti, koje su u skladu sa zakonima EU i međunarodnim pravom i koje realizuju evropska preduzeća – su zakonite. Stoga je uvođenje sankcija protiv takvih djelatnosti sumnjivo“, rekla je Simsonova za njemački list „Handelsblat“.

Problemi sa završetkom gasovoda

Ranije je njemačka kompanija „Uniper“, jedan od evropskih partnera „Sjevernog toka 2“, saopštila je da smatra da postoji mogućnost da bi projekat izgradnje gasovoda, zbog očekivanih novih američkih sankcija, mogao da bude odložen ili da se uopšte ne završi.

Projekat „Sjeverni tok 2“ podrazumijeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Njemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda „Sjeverni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.

Podsjetimo, američki Stejt department uključio je „Sjeverni tok 2“ i „Turski tok“ u projekte kojima mogu biti uvedene sankcije. Prema riječima američkog državnog sekretara Majka Pompea, projektima će biti uvedene ograničavajuće mjere koje su predviđene Zakonom o borbi protiv američkih protivnika putem sankcija.

 

Izvor:(Sputnik)

 

 

Ostavite komentar: