EU danas revidira listu zemlja za slobodno putovanje

Ambasadori zemalja članica EU danas će na sastanku u Briselu razmotriti privremene restrikcije uvedene na putovanja u EU i moguće ukidanje tih mjera.

Pred ovaj sastanak, Tanjugu je u diplomatskim izvorima u Briselu rečeno da se ne očekuje da će lista zemlja biti promijenjena, odnosno da će se na njoj ponovo naći Srbija.

U diplomatskim izvorima u Briselu navodi se da je, iako poboljšana, epidemiološka situacija u Srbiji još ne ispunjava zacrtane kriterijeme Savjeta EU kada je riječ o broju inficiranih na 100.000 stanovnika, a koji bi trebalo da bude oko 16 odnosno ispod 25 zaraženih.

Kao traženi kriterijum, prilikom otvaranja spoljnih granica EU prema trećim zemljma, uzima se epidemiološka situacija u posljednjih 14 dana koja bi trebalo da bude ista ili bolja sa prosjekom EU.

Srbija se 1. jula našla na listi trećih zemlja za koje je data preporuka za slobodno putovanje preko granica EU, ali je zbog pogoršanja epidemiološke situacije skinuta već srednom jula.

Na listi zemalja van EU čijim državljanima je dozvoljeno putovanje su Australija, Kanada, Gruzija, Јapan, Novi Zeland, Ruanda, Јužna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina koja je uslovljna principal reciprociteta.

 

 

Ostavite komentar: