Eskobar traži ozbiljnost od Kosova: Primjena Ohridskog sporazuma mora da počne od ZSO

03.05.2023. | 22:44

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, izjavio je danas da bi primjena Ohridskog sporazuma tzv. Kosova i Srbije za normalizaciju odnosa, trebalo da počne od Zajednice srpskih opština.

Eskobar je na video konferenciji za novinare rekao da su EU i SAD fokusirane na to da taj sporazum postane realnost, kao i da normalizacija odnosa uspije, jer od toga zavisi stabilnost regiona.

“Ta realnost se stvara sa ZSO. Normalizacija je usmjerena na prava manjina, posebno Srba. Naše je očekivanje je veoma jasno i zahtjev da napredujemo sa ovim“, rekao je Eskobar i naveo da je počeo rad na formiranju ZSO, ali da taj posao mora stalno da se gura napred kako bi se došlo do modela.

Kako je rekao, učiniće sve da se dogovoreno u Ohridu u potpunosti primjeni i da ne bude gubitnika u ovom procesu, već da od njega obje strane, prije svega građani, imaju boljitak.

Eskobar očekuje da će u roku od dvije nedjelje doći do novog sastanka glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija.

“Veoma je važno da obje strane, posebno Kosovo, shvate ovaj proces ozbiljno i ubrzano krenu da ga završe“, kazao je on.

Kako je rekao, bitno je da sve strane normalizuju odnose i da se harmonizuju sa stavovima EU.

Na pitanje da Priština vidi ZSO kao drugu Republiku Srpsku, Eskobar je odgovorio da se ne traži model kakav je primjenjen u BiH.

Upitan da li će sporazum biti postignut do kraja godine, on je kazao da je važno da se razgovara o bitnim temama i da se nada da će do rješenja doći do kraja godine.

Na pitanje da li je Srbija prekršila sporazum kada je glasala protiv članstva tzv. Kosova u Savjetu Evrope, Eskobar je rekao da nije siguran u to.

“To zavisi od Evropske unije, koja je garant sporazuma. Proces implementacije nije odlučen u trenutku kada se glasalo, ne znam da li je Srbija bila dužna da to ne blokira“, rekao je Eskobar.