Erdoganova igra živaca sa najvećim vojnim savezom na svijetu

Samo tri dana nakon što je pristao da ukine veto na zahtjev za pristupanje Švedske i Finske NATO-u, turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je upozorio da bi Ankara i dalje mogla da blokira proces, ukoliko ove dvije nordijske zemlje u potpunosti ne ispune njegove zahtjeve.

Erdogan je na kraju NATO samita u Madridu rijeka da je sporazum od 10 zahtjeva sa Švedskom i Finskom pobjeda Ankare, ali da će se baviti svim njegovim „pojedinostima“.

Posebno je naglasio da ispunjenje zahtjeva za izručivanje osumnjičenih za terorizam koji su povezani sa zabranjenim kurdskim grupama ili mrežom Fetulha Gulena, prognanog sveštenika optuženog za neuspjeli državni udar u Turskoj 2016. godine, piše Gardijan.

Međutim, Erdogan je dodao da bi turski parlament mogao da odbije da ratifikuje sporazum postignut u utorak, ako dvije nordijske zemlje ne ispune obećanja.

Podsjetimo, pristupanje NATO-u mora biti zvanično odobreno od svih 30 država članica, što svakoj daje svakoj pravo blokiranja.

„Prvo, Švedska i Finska moraju da ispune svoje obaveze i one su već u tekstu… Ali ako ih ne ispune, onda, naravno, nema šanse da to odobrimo u našem parlamentu”, rekao je Erdogan.

Turski predsjednik tvrdi da je Švedska obećala da će izručiti 73 „teroriste“ Turskoj i da će suzbiti aktivnosti finansiranja i regrutovanja Kurdistanske radničke partije (PKK) – koju su SAD i EU okarakterisale kao terorističke grupe.

Šta piše u memorandumu?

Na sve ove uslove, ove dvije države su pristale potpisivanje memoranduma.

Iako se u tekstu memoranduma ne postavlja konkretan broj ekstradicija, navodi da će Finska i Švedska ekspeditivno i temeljno rješavati turske “zahtjeve za deportaciju ili ekstradiciju osumnjičenih za terorizam, uzimajući u obzir informacije, dokaze i obavještajne podatke” u skladu sa Evropskom konvencijom o ekstradiciji.

U srijedu je turski ministar pravde Bekir Bozdag rekao da ministarstva pravde Švedske i Finske imaju dosijee iz Turske o 33 osobe sa navodnim vezama sa PKK i mrežom turskog sveštenika Fetulaha Gulena sa sjedištem u SAD.

Šveđani zabrinuti

Za to vrijeme švedska vlada pokušava da umanji zabrinutost građana koji smatraju bi sporazum doveo do izručenja pojedinih osoba Turskoj bez odgovarajućeg procesa.

„Znam da ima ljudi koji su zabrinuti i misle da ćemo početi da lovimo ljude i da ih izručujemo. Mislim da je važno reći da uvijek poštujemo švedske zakone i međunarodne konvencije i da nikada ne izručujemo švedske državljane“, rekla je švedska premijerka Magdalena Anderson.

Kada je riječ o Finskoj, predsjednik ove države Sauli Niniste je naglasio da u memorandumu nisu navedena imena pojedinaca.

„U slučaju izručenja, mi ćemo se pridržavati zakonodavstva i međunarodnih sporazuma. Na kraju krajeva, ekstradicija je zakonska diskrecija na koju političari nemaju pravo da utiču“, rekao je Niniste.

 

 

Ostavite komentar: