Erdogan: Turska umorna od čekanja, 40 godina smo pred vratima EU i sve smo ispunili, oni skoro ništa

“Turska više ništa ne očekuje od Evropske unije, pred čijim vratima čeka 40 godina, jer smo ispunili sva obećanja koja smo im dali, a oni nisu gotovo nijedno”, izjavio je danas turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, dodavši da neće tolerisati nove zahtjeve ili uslove u pristupnom procesu.

Ako se ne povuku u pogledu nekih nepravdi, kao što je uvođenje viza, koje koriste kao latentne sankcije, i ako ne isprave svoje greške, s naše strane će izgubiti pravo izražavanja političkih, socijalnih, ekonomskih i vojnih očekivanja, rekao je Erdogan na inauguralnoj sjednici turskog parlamenta, prenosi Hina.

Ako Evropska unija namjerava da prekine pristupni proces, koji postoji samo na papiru, to će biti njihova odluka, dodao je predsjednik Turske.

Erdogan je naveo da je, između ostalog, ljut zbog nove presude Evropskog suda za ljudska prava, koji mu je zamjerio što je osudio čovjeka za pripadnost terorističkoj organizaciji samo zato što je koristio aplikaciju za slanje kriptovanih poruka ByLock.

Ankara smatra da je ta aplikacija bila alat za komunikaciju vođa neuspjelog puča iz 2016, godine, u kojem je poginulo 250 ljudi, nakon čega su uslijedila masovna hapšenja i suđenja bez presedana u modernoj istoriji Turske.

Odluka Evropskog suda za ljudska prava je za Ankaru kap koja je prelila čašu.

“Pripadnici terorističke organizacije i njihove pristalice koji su ohrabreni ovom odlukom ne treba uzalud da se nadaju. To neće doneti nikakvo olakšanje kriminalnim pripadnicima iz organizacije Fetulaha Gulena. Turska neće popustiti u borbi protiv te bande izdajnika”, poručio je Erdogan.

Ostavite komentar: