Erdogan prati situaciju: Turska razmjestila dronove na sjeveru Kipra

Turska je razmjestila bespilotne letjelice na sjeveru Kipra i ne isključuje mogućnost nove isporuke oružja samoproglašenom Sjevernom Kipru, izjavio je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

“Turska je razmjestila dronove, uključujući jurišne, u Sjeverni Kipar. Ne isključujem mogućnost novih isporuka oružja ostrvu. To je naše pravo. Moramo u potpunosti da osiguramo bezbjednost Turske Republike Sjeverni Kipar u svim pravcima”, rekao je Erdogan na sastanku Evropske političke zajednice u Pragu.

Prema njegovim riječima, razmještanje dronova je prva reakcija na odluku SAD da ukinu embargo na izvoz oružja međunarodno priznatoj Republici Kipar, javila je turska novinska agencija “Anadolija”.

On je istakao da su mu predstavnici kiparske vlasti tokom samita prišli sa prijedlogom održavanja bilateralnog sastanka.

Erdogan je dodao da nema smisla da se o spornom pitanju Kipra razgovara sa timom kiparskog predsjednika Nikosa Anastasijadesa, jer mu za nekoliko mjeseci ističe mandat.

Kipar je de fakto podijeljen od 1974. godine, a Sjeverni Kipar proglasio je nezavisnost 1983. godine. Turska je jedina zemlja koja priznaje nezavisnost sjevernog dijela ostrva.

Ostavite komentar: