Erdogan poručio da su izabraili uravnoteženu politiku: Turska postaje veliko gasno čvrorište

Turska se pretvara u veliko gasno čvorište na koje se strane zemlje oslanjaju zahvaljujući svojoj uravnoteženoj politici u vezi sa ukrajinskim sukobom, izjavio je predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

“Uravnotežena politika Turske prema ukrajinskom sukobu ​​je pozdravljena širom svijeta. Da smo slušali kritičare, morali bi da razmišljamo kako da preživimo predstojeću zimu baš kao Evropljani. Međutim, Ankara je izabrala drugačiji put, a mi nemamo problema sa gasom”, rekao je Erdogan, prenosi Anadolija.

Erdogan je napomenuo da “strane zemlje polažu nade u Tursku jer ona postaje veliko gasno čvorište”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je prošle nedjelje da bi Moskva mogla da preusmjeri tranzit gasa iz oštećenih gasovoda “Sjeverni tok” u Tursku, a potom je o ovoj inicijativi razgovarao sa Erdoganom.

Dvojica lidera tada su poručila nadležnim institucijama da brzo razrade detalje.

Početak neprijateljstava u Ukrajini u februaru pogoršao je energetsku krizu koja se razvijala u Evropi tokom protekle godine.

Prekidi u logističkim i finansijskim operacijama zbog krize i zapadnih sankcija Rusiji potkopali su lance snabdijevanja i doveli do skoka cijena energenata širom svijeta, prisiljavajući mnoge evropske vlade da pribjegnu vanrednim mjerama.

Ostavite komentar: