Erdogan o velikom uspjehu: Turska ostvarila jedan odsto udjela u svjetskom izvozu

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je kako je ta zemlja dostigla kritično važni prag ostvarivši jedan odsto udjela u svjetskom izvozu.

Erdogan se obratio učesnicima 28. redovnog zasjedanja Skupštine turskih izvoznika i ceremonije dodjele nagrada najboljim turskim izvoznicima.

“Naš cilj je povećati broj turskih izvoznika na 150.000, a zatim i na 300.000”, kazao je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan dalje je otkrio da je ta zemlja ove godine ostvarila najveći izvoz u istoriji na mjesečnom, šestomjesečnom i godišnjem nivou.

“Naš godišnji izvoz prvi put je premašio prag od 200 milijardi dolara, a rekordni izvoz od 211 milijardi dolara zabilježen je 17. septembra”, rekao je Erdogan.

Erdogan je takođe najavio skoru izgradnju velikog sajamskog centra u čijem upravljanju će učestvovati i Skupština turskih izvoznika, prenosi agencija Anadolija.

Najavivši i formiranje posebnog fonda za podsticaj razvoja izvoza, Erdogan je kazao da ekonomski uspjesi Turske nisu plod slučajnosti, već plod velikog truda i rada.

Erdogan je kazao i da je uspješan izvoz postao izvor nacionalne motivacije u Turskoj.

“Odlučni smo da učinimo sve što treba da zauzmemo mjesto koje pripada Turskoj u novom svjetskom sistemu, a upravo to ću jasno kazati i u utorak u Americi na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija”, poručio je Erdogan, prenosi “Klix.ba”.

 

 

Ostavite komentar: