Erdogan: Ankara ne priznaje “aneksiju Krima”

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan prenio je ukrajinskom kolegi Vladimiru Zelenskom, koji je u posjeti Turskoj, da Ankara neće priznati “aneksiju Krima”, prenosi TASS.

“Zalažemo se za ukrajinski teritorijalni integritet i suverenitet. Ponovili smo svoje principe odlukom da ne priznamo aneksiju Krima. Rekli smo da podržavamo ukrajinsku inicijativu Krimske platforme čiji je cilj konsolidacija međunarodne zajednice oko Krima”, rekao je Erdogan sinoć na konferenciji za novinare nakon razgovora sa Zelenskim.

On je dodao kako se nadaju da će ta inicijativa “dati pozitivne rezultate za sve narode na Krimu, uključujući krimske Tatare, i za Ukrajinu”.

Republika Krim i Sevastopolj, grad sa posebnim statusom na poluostrvu Krim, gdje su većina stanovnika Rusi, odbili su da priznaju legitimitet vlasti dovedene usred nereda tokom državnog udara u Ukrajini u februaru 2014. godine, podsjeća TASS.

Krim i Sevastopolj usvojili su deklaracije o nezavisnosti 11. marta 2014. godine. Na referendumu 16. marta 2014. godine 96,77 odsto građana Krima i 95,6 odsto glasača Sevastopolja izabralo je napuštanje Ukrajine i pridruživanje Ruskoj Federaciji.

Ostavite komentar: