EMA: Vakcina Johnson & Johnson vjerovatno uzrokuje još jedan oblik zgrušavanja krvi

Regulator lijekova Evropske unije u petak je identifikovao moguću vezu između rijetkih slučajeva zgrušavanja krvi u venama s Johnson & Johnson vakcinom protiv koronavirusa i preporučio da se stanje navede kao nuspojava vakcinacije.

Evropska agencija za lijekove (EMA) takođe je preporučila da se imunološka trombocitopenija (ITP), poremećaj krvarenja uzrokovan time da tijelo greškom napada trombocite, doda kao nuspojava s nepoznatom učestalošću informacijama o proizvodu vakcine Johnson & Johnson i AstraZeneca, piše Reuters.

Johnson & Johnson je rekao da su, iako su šanse da se dožive ova stanja vrlo male, informacije o proizvodu u skladu s tim ažurirane jer nastavljaju blisku saradnju s vlastima, uključujući EMA -u.

“Snažno podržavamo podizanje svijesti o znakovima i simptomima rijetkih nuspojava kako bismo osigurali njihovu brzu identifikaciju i učinkovito liječenje”, rekla je kompanija.

I vakcine Johnson & Johnson i AstraZeneca ranije su bile povezana s vrlo rijetkom kombinacijom zgrušavanja krvi i niskim brojem trombocita poznatom kao tromboza sa sindromom trombocitopenije (TTS).

Dva proizvoda su zasnovana na bezopasnim vektorskim virusima koji upućuju ljudske ćelije da naprave protein koji sprečava imunološki sistem od budućih infekcija koronavirusom.

EMA je rekla da je novo, moguće po život opasno stanje zgrušavanja poznato kao venska tromboembolija (VTE) koje će biti uključeno na oznaku proizvoda Johnson & Johnson odvojeno od TTS-a, prenosi “Klix.ba”.

VTE obično počinje stvaranjem ugruška u veni noge, ruke ili prepona, koji zatim putuje do pluća i tamo blokira dotok krvi.

Bez obzira na upotrebu vakcine, VTE je najčešće uzrokovan ozljedama ili nedostatkom kretanja kod pacijenata prikovanih za krevet. Pilule za kontrolu stvaranja i brojna hronična stanja također se smatraju faktorima rizika.

 

 

Ostavite komentar: