“Ekstremno haotično ponašanje požara”: Vatreni tornado spalio 800 hektara šume VIDEO

Rijedak vatreni tornado snimljen je u Kaliforniji, blizu granice s Nevadom, gdje su šumski požari i visoke temperature stvorili savršenu i veoma opasnu oluju.

Američka Nacionalna meteorološka služba u Rinu izdala je upozorenje na vatreni tornado od požara u Lojaltonu. Požar je počeo u okrugu Sijeri u Nacionalnoj šumi Taho.

“Zabrinuti smo zbog ovog ekstremno haotičnog ponašanja požara. Vatrogasci koji gase požar ne mogu da predvide kako će se vjetar ponašati niti koliko će snažan biti”, rekao je meteorolog Džon Mitelstad.
Požar kod Lojaltona počeo je u subotu i do večeri spalio više od 800 hektara površine.

Vatrena tornada se stvaraju kad vjetrovi koji menjaju pravac zahvate vreli vazduh koji se podiže usljed požara, poput običnog tornada, samo što je razlika u tome što se vjetrovi u prvom slučaju mješaju sa dimom, stvarajući veoma opasne uslove.
Mitelstad je dodao da su se vjetrovi vatrenog tornada u subotu kretali brzinom do 95 kilometara na sat. Upozorio je da visoke temperature, koje su dovele do prekida struje širom Kalifornije usled preopterećenosti mreže, mogu dovesti do još vatrenih tornada, piše Tanjug.Ostavite komentar: