Ekspert za međunarodne odnose tvrdi: Već se borimo u Trećem svjetskom ratu

Fiona Hil, ekspert za međunarodne odnose i bivša savjetnica tri američka predsjednika, Buša, Obame i Trampa, koju prati reputacija osobe koja uvijek govori istinu, izjavila je da se već vodi borba u Trećem svjetskom ratu, ali, kako kaže, “to ne uspijevamo da prepoznamo”.

“Već smo u Trećem svjetskom ratu, prihvatilli mi to ili ne. I Prvi, i Drugi svjetski rat su započeli oružanim, političkim i društvenim previranjima godinama prije samog, formalnog početka rata”, navela je Hilova i upozorila da se svijet vraća u stare istorijske obrasce za koje se vjerovalo da se nikada više neće ponoviti, prenosi Blic.

Prema njenim riječima, ti obrasci uključuju zapadne saveznike koji ne vide da pomažu tiraninu koji gradi ratnu mašinu, brojne obožavatelje fascinirane “snagom” autokrate i sklonost političara da upiru prstom jedan u drugoga radi političke dobiti, umjesto da rade zajedno za opstu bezbjednost.

“Putinova politika postoji već 22 godine, a ka ovoj situaciji se kreće od 2008. godine. Stavovi prema Ukrajini i sentiment da cijela ta zemlja pripada Rusiji gradi se dugo. Putin je sada u Evropi otvorio vrata za koja smo dugo vjerovali da su zatvorena poslije Drugog svjetskog rata”, smatra Fiona Hil.

Prema njenim riječima, predsjednik Rusije ne odustaje od borbe nakon poraza već nastavlja da se bori koristeći sva dostupna sredstva.

“Eskalacija je njegova igra, a zapad krajnja meta. Ukrajina je samo rov u Putinovom ratu sa zapadom i kolateralna šteta”, zaključuje Fiona Hil.

Ona smatra da Putin ni ne želi pregovore sa Kijevom, već mu je namjera da za pregovarački sto dovede “velike svjetske igrače”, iako bi prva prilika za takav scenario mogla da mu se ukaže tek za nekoliko godina.

“Putin je toga svjestan, što navodi na zaključak da se Rusija spremila za dugi rat”, upozorava Fiona Hil i ukazuje da ruska elita, koja tvrdi da se ideološki ne slaže sa Putinom, i dalje pomaže da se ekonomija Rusije transformiše kako bi bila sposobna da izdrži dugotrajan rat.

Ostavite komentar: