Ekperimentalni lijek dao rezultate: Djevojčica izliječena od leukemije

21.12.2022. | 13:42

Eksperimentalni lijek koji je u kliničkom ispitivanju dobila 13-godišnja djevojčica iz Velike Britanije s dijagnozom akutne limfoblastične leukemije T-ćelija pokazao je jako dobre rezultate.

Neizlječivi rak Alisi je dijagnostifikovan u maju prošle godine, a zahvaljujući ogromnom napretku u genetici danas mu u njenom tijelu više nema ni traga. I dalje je, dakako, pod nadzorom, u slučaju da se bolest vrati.

Nakon što hemoterapija ni transplantacija koštane srži nisu dale rezultate, ljekari u bolnici Great Ormond Street tinejdžerku su podvrgli metodi biološkog inžinjeringa, tzv. “baznom uređivanju”, koje je izumljeno prije samo šest godina.

Četiri vrste baza građevni su blokovi našeg genetskog koda: adenin (A), citozin (C), gvanin (G) i timin (T). Baš kao što slova u abecedi sastavljaju riječi koje nose značenje, milijarde baza u našoj DNK sastavljaju upute za naše tijelo.

Uređivanje baza omogućava naučnicima da zumiraju određeni dio genetskog koda i zatim mijenjaju molekularnu strukturu samo jedne baze pretvarajući je u drugu i mijenjajući genetske upute.

T-ćelije koje traže i uništavaju prijetnje inače su čuvari tijela, ali za Alisu su postale opasnost i rasle su izvan kontrole.

Stoga je veliki tim ljekara i naučnika primijenio novi alat za projektiranje nove vrste T-ćelija koje će loviti i ubijati Alisine kancerogene T-ćelije.

Krenuli su sa zdravim T-ćelijama koje su došle od donora i počeli su ih modifikovati.

Ako terapija uspije, imunološki sistem tinejdžerke iz Leicestera – uključujući T-ćelije – bit će ponovo izgrađen drugom transplantacijom koštane srži.

Djevojčica je ostala ranjiva na infekciju, budući da su dizajnirane ćelije napadale i kancerogene T-ćelije u njenom tijelu i one koje je štite od bolesti.

Nakon mjesec dana Alisa je bila u remisiji i drugi put je podvrgnuta transplantaciji koštane srži kako bi se obnovio njen imunološki sistem. Provela je 16 sedmica u bolnici u strogoj izolaciji. Na tromjesečnoj kontroli znakovi raka ponovo su bili vidljivi, ali posljednje dvije kontrole bile su bez tragova bolesti.

Alisa sada sa porodicom iščekuje Božić i vraća se u školu.

Njena se porodica nada da se rak nikada neće vratiti, ali zahvalni su i na vremenu koje im je lijek kupio, piše Večernji list.

Oznake: Bolest, Leukemija, Lijek