Džonson: Velika Britanija je povukla gotovo svu vojsku iz Avganistana

Veći dio britanske vojske povukao se iz Avganistana, rekao je britanski premijer Boris Džonson, čime Britanija završava službenu ulogu u dva desetljeća dugom sukobu, u trenutku kad postoje bojazni da bi odlazak stranih vojnika mogao dovesti do haotičnog građanskog rata.

Britanske snage su prvo bile raspoređene u Avganistan 2001. godine, nakon napada na SAD 11. septembra, te su odigrale važnu ulogu u borbenim operacijama do 2014. godine. Ukupno 457 britanskih vojnika ubijeno je u toj zemlji.

“Svi britanski vojnici koji su bili u NATO misiji u Avganistanu sada se vraćaju kući”, rekao je Džonson parlamentu.

“Iz očiglednih razloga neću otkriti plan našeg odlaska, iako mogu reći parlamentu da je većina našeg osoblja već otišla”, dodao je.

Pojasnio je promjenu vezanu uz prisutnost u Avganistanu

U nedjeljama nakon što je predsjednik Džo Biden najavio da će se vojska bezuslovno povući do 11. septembra, nasilje je počelo bjesniti širom Avganistana.

SAD je prošlu nedjelju napustio vazdušnu bazu Bagram, dugotrajno uporište američkih operacija u Avganistanu, efikasno okončavši najduži američki rat. Pentagon kaže da je povlačenje američkih snaga 90 posto završeno.

Džonson je pojasnio promjenu vezanu uz britansku prisutnost u Avganistanu, rekavši da ne podcjenjuje izazove s kojima će se zemlja suočiti te da će njegova vlada i dalje pružati razvojnu pomoć.

“Nadam se da niko neće doći do lažnog zaključka da povlačenje naših snaga na neki način znači kraj britanske posvećenosti Avganistanu, nećemo se okrenuti niti imamo bilo kakve iluzije o opasnostima današnje situacije i onoga do čega bi moglo doći”, rekao je Džonson parlamentu.

 

 

Ostavite komentar: