Džonson spasava karijeru: Suočava se sa višesatnim svjedočenjem o zabavama

Bivši britanski premijer Boris Džonson suočava se u srijedu (22. marta) s višesatnim svjedočenjem o tome je li obmanuo parlament oko zabava koje krše pravila o karantinu zbog kovid-19 na saslušanju na kojem će se boriti za svoju političku karijeru.

Parlamentarni Odbor za povlastice istražuje je li Džonson, koji je u septembru izbačen iz Ulice Dauning, namjerno ili nesmotreno obmanuo parlament u nizu izjava o strankama koje krše pravila.

Bivši čelnik, koji je razmatrao hrabru ponudu za drugi mandat na mjestu premijera prošle godine, trebao bi svjedočiti odboru tokom nekoliko sati na sjednici koju prenosi televizija.

Ako odbor utvrdi da je Džonson namjerno obmanuo parlament, mogao bi biti suspendovan iz Donjeg doma parlamenta. Svaka suspenzija duža od 10 dana mogla bi dovesti do dopunskih izbora u njegovoj izbornoj jedinici.

Odbor je u srijedu objavio 110 stranica dokaza koji pokazuju da su neki zvaničnici Ulice Dauning rekli da je Džonson morao znati da su se zabave održavale uprkos njegovim negiranjima.

Dominik Kamings, Džonsonov bivši glavni savjetnik, rekao je da je “komično” što je bivši premijer mislio da je vrtna zabava u Ulici Dauning u maju 2020. radni događaj.

“Premijer je sigurno znao da se radilo o piću jer sam mu ja rekao i kad je izašao van vidio je piće”, rekao je Kamings, koji je nakon odlaska iz Ulice Dauning opetovano pozivao na smjenu Džonsona.

Takozvani “partygate” skandal u konačnici je doprinio Džonsonovom padu, nakon mjeseci izvještaja da je on, zajedno s drugim visokim vladinim osobama, bio prisutan na okupljanjima uz alkohol u Ulici Dauning tokom 2020. i 2021.  godine kada je veći dio ostatka Britanije bio prisiljeni ostati kod kuće.

Prozivke i opetovane optužbe o laganju na kraju su podstakle ostavke većine članova njegovog najvišeg tima ministara u vladi, uključujući sadašnjeg premijera Rišija Sunaka, prenosi “TBS News”.

Ostavite komentar: