Džon Mekafi, tvorac antivirusnog programa, pronađen mrtav u zatvoru

Džon Mekafi, 75-godišnji tvorac poznatog antivirusnog programa, pronađen je mrtav u zatvoru.

Špansko ministarstvo pravosuđa objavilo je u kratkoj izjavi da sve ukazuje na to da se radi o samoubistvu.

Vijest o pronalasku tijela stigla je svega nekoliko sati nakon što je Španija odobrila njegovo izručenje SAD-u. SAD ga traži zbog utaje poreza, prenosi “Avaz”.

Uhapšen je prošle godine u Španiji i od tad se nalazio u zatvoru.

Objava o njegovom hapšenju uslijedila je dan nakon što je američko državno odvjetništvo objavilo da je podignuta optužnica protiv Mekafija jer nije prijavio milione dolara prihoda od promocije kriptovaluta, konsultantskih usluga, konferencija i prava koja je prodao za snimanje dokumentarnog filma o njegovom životu.

Po optužnici koja datira iz prošle godine, Mekafi nije plaćao porez između 2014. i 2018., a prihodi su mu isplaćivani na bankovne račune i u kriptovaluti na imena drugih osoba kako bi izbjegao platiti porez.

Tajkun je takođe skrivao imovinu, posebice nekretnine, jahtu i auto koje je kupio na tuđa imena.

Američke vlasti su putem Interpola izdale nalog za hapšenje i zatražile njegovo izručenje.

Nakon što se tokom 1980-ih obogatio istoimenim antivirusnim programom, Mekafi je postao guru kriptovalute zahvaljujući kojoj je rekao da zarađuje 2.000 dolara dnevno. Na Twitteru ima oko milion pratioca.

Na naslovnicama se iznenada našao 2012. kada je njegov komšija u Belizeu misteriozno ubijen, a taj zločin nije do danas riješen.

Uhapšen i 2015. godine

Tada je policija otkrila da živi sa 17-godišnjakinjom i da u kući ima nekoliko komada oružja. On je nakon toga nestao u nepoznatom smjeru i medijima bio nedostupan mjesec dana.

Uhapšen je 2015. u Sjedinjenim Državama zbog vožnje pod uticajem droge i zatim se ponovno ne zna tačno što se s njim događalo. Prije dvije godine pobjegao je iz zemlje.

 

 

Ostavite komentar: