Duda potvrdio: Sud naložio da se bivšem ministru prisilno daje hrana

17.01.2024. | 20:30

Sud u Poljskoj naložio je da se bivšem ministru Marijušu Kaminskom, koji štrajkuje glađu u zatvoru, prisilno daje hrana, rekao je predsjednik Andžej Duda.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Poljske Marijuš Kaminski i njegov zamjenik Mačej Vasik privedeni su prošle sedmice u predsjedničkoj palati u Varšavi i poslati u zatvor nakon što su osuđeni za zloupotrebu položaja na ranijim pozicijama.

Oni su u zatvoru stupili u štrajk glađu.

“Danas sam dobio informaciju od supruge Marijuša Kaminskog da je donesena sudska odluka da mu se hrana daje na silu”, rekao je Duda novinarima na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švajcarskoj.

On je pozvao ministra pravosuđa Adama Bodnara, generalnog tužioca, u čijim rukama je moć da okonča zatvorsku kaznu Kaminskom i Mačeju Vasiku, da to i učini.

Bodnar je postavio pitanje zašto Duda ne koristi svoje pravo kao predsjednika da pomiluje tu dvojicu, već je pokrenuo dužu proceduru kako bi pomogao da se obezbijedi njihova sloboda.

Kaminski i Vasik uhapšeni su u utorak, 9. januara, u predsjedničkoj palati u Varšavi, gdje su stigli na poziv predsjednika Andžeja Dude. Hapšenja su dovela do talasa protesta stranke Pravo i pravda /PiS/ čiji su oni bili poslanici.

Regionalni sud u Varšavi osudio je ove bivše zvaničnike prošlog mjeseca na dvije godine zatvora zbog zloupotrebe položaja dok su vodili Centralni antikorupcijski biro u takozvanom “zemljišnom skandalu” 2015. godine.