Drama u Crvenom moru: Projektil pogodio britanski brod?

Vjeruje se da je britanski teretni brod pogođen raketnim projektilom dok je bio u Crvenom moru, saopštila je u nedjelju pomorska bezbjednosna kompanija Ambrei.

“Izvještava se da je brod za rasute terete pod zastavom Britanskih Bahama napadnut raketnim projektilom dok je prelazio Crveno more, otprilike 34,5 kilometara zapadno-sjeverozapadno od Moke u Jemenu“, rekao je Ambrei.

“Navodno je brod za rasuti teret pogođen raketom i posada se povukla u citadelu“, dodali su.

Ranije u nedjelju, britanska agencija za pomorsku bezbjednost Ujedinjenog Kraljevstva Maritime Trade Operations (UKMTO) nagovijestila je da je primila izvještaj o aktivnosti drona, “uključujući potencijalnu eksploziju u blizini Bab el Mandeba koja dolazi iz pravca Jemena“.

Krilo britanske vojske izdalo je kratko upozorenje brodarima da se incident dogodio u moreuzu Bab el-Mandeb koji razdvaja istočnu Afriku od Arapskog poluostrva.

UKMTO je saopštio da je u toj oblasti prijavljena i aktivnost dronova.

Bab el-Mandeb povezuje Crveno more sa Adenskim zalivom. U toj oblasti je posljednjih nedjelja izvršen niz napada koji se pripisuju jemenskim pobunjenicima Hutima koje podržava Iran, a koji su takođe lansirali rakete i bespilotne letjelice prema Izraelu zbog rata protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Pobunjenici su dio onoga što opisuju kao “osovinu otpora” protiv Izraela, zajedno sa grupama koje podržava Iran, kao što su palestinski Hamas i libanski Hezbolah, prenosi “Еuro Njuz”..

 

 

Ostavite komentar:

88nnd4crj7