Drama će još trajati: Rudari zarobljeni već 11 dana pod zemljom

Biće potrebno još najmanje 15 dana da se spasioci probiju kroz ogromnu masu urušenog otpada i stignu do rudara koji su pod zemljom već 11 dana otkako je došlo do eksplozije u rudniku zlata u Kisiji, u pokrajini Šandung na istoku Kine.

Okno je 300 metara ispod površine blokiralo 70 tona otpada, navela je vlada grada Jentaja u saopštenju, prenose mediji.

Od preostalih zarobljenih rudara, ukupno njih 21, jedan je preminuo, a spasiocu su uspjeli da dođu u kontakt sa grupom od njih deset. Jedan je, kako se navodi, živ u obližnjoj komori rudnika – dok je stanje ostalih desetorice rudara nepoznato.

Zarobljeni rudari su prije pet dana uspjeli da pošalju poruku da su živi.

“Ne prestajte da pokušavate da dođete do nas”, rekli su spasiocima, prenio je BBC.

Jedan rudar je umro od povreda glave nakon eksplozije, kako je javljeno u četvrtak. Preminuli je bio u komi nakon povrede, a još dvojica su u lošem stanju. Spasavaoci su uspjeli da isporuče hranu, lijekove i druge zalihe grupi od 11 rudara, dok sklanjaju otpad kako bi obezbjedili ventilaciju i izvukli ih van.

Državni kineski mediji navode da su radnici iscrpljeni, jer su zarobljeni od 10. januara. Spasioci pokušavaju da uklone blokadu dok buše druga okna radi komunikacije, ventilacije i mogućeg izbavljenja rudara na površinu.

Mediji navode i da je uprava rudnika u pritvoru zbog toga što su čekali više od 24 sata da prijave nesreću čiji uzrok još uvijek nije zvanično objavljen. Kineska rudarska industrija inače je ozloglašena kao užasno nebezbjedna; godišnje je odnosila i po 5.000 života, prenosi Nova.rs.

Ostavite komentar: