Dobro uigran trojac! Penzioner iz BiH “razvozio” Crnogorce u provalne krađe po Austriji

26.07.2023. | 07:51

U sudu u Salcburgu danas je počelo suđenje dvojici državljana Crne Gore (obojica 48) i državljaninu Bosne i Hercegovine (71), nastanjenom u Frajlasingu, koji se terete za 13 teških provalnih krađa.

Prema optužnici, Crnogorci su decembra, 2022. godine namjenski doputovali u Salcburg te provalili u stambene zgrade u Flahgau i Tenengau, gdje su izvršili čak 12 provala za nekoliko sedmica. Još jednu provalnu krađu izveli su u Gracu.

Kao treći optuženi je 71-godišnji državljanin BiH, koji živi na njemačko-austrijskoj granici, a koji im je bio vozač. Štaviše, on je koristio automobil svoje supruge da Crnogorce razvozi u krađe. Kako stoji u optužnici, u ovih 13 provala ukradena je roba vrijednosti 24.000 evra. Obično bi u stanove i kuće provaljivali uveče ili noću, razbijajući prozore ili balkonska vrata. Njih trojica su konačno uhapšena 18. januara, a kod državljanina BiH u autu su pronađeni alat za obijanje kao i ukradeni plijen.

Kako se dalje navodi u optužnici, bili su dobro uigrani: obično bi danima osmatrali kuću ili stan, a zatim bi krenuli u krađu.

Inače, na današnjem suđenju, advokat bh. državljanina je rekao da njegov klijent apsolutno nije znao da Crnogorci idu u krađe već ih je samo vozio.

Suđenje je odloženo do daljnjeg, pišu Nezavisne.