Đorđa Meloni: Nacionalni energetski interesi na prvom mjestu

01.10.2022. | 22:20

Liderka krajnje desnice Ðorđa Meloni, novoizabrana premijerka Italije, u prvom obraćanju javnosti od održavanja izbora, obećala je danas da će nacionalne interese staviti na prvo mjesto u borbi protiv rastućih troškova energije.

Meloni se obratila poljoprivrednicima i proizvođačima na poljoprivrednom sajmu u Milanu nakon što je ruska kompanija Gasprom obavijestila italijanskog gasnog giganta ENI da Italiji danas neće biti isporučen gas, prenio je AP.

Tokom protekle sedmice Meloni je imala niz sastanaka iza zatvorenih vrata sa saveznicima i odlazećom vladom, prenio je AP, dodajući da će Italija uskoro dobiti svoju prvu vladu krajnje desnice od Drugog svjetskog rata.

Većina razgovora ticala se visokih troškova energije i odgovora EU nakon što je Njemačka objavila da će potrošiti do 200 milijardi evra pomažući potrošačima i preduzećima, odbijajući da podrži uvođenje evropske gornje granice cijene gasa, što su Italija i druge zemlje tražile.

Meloni je kazala da ako njena vlada preduzme slične mjere, to ne treba posmatrati kao neku populističku, nacionalističku reakciju, već kao “lucidnu” strategiju za “odbranu nacionalnih interesa kako bi se došlo do zajedničkih rješenja”.

 

 

Oznake: Meloni