Djevojčicu ometenu u razvoju silovao ujak: Bolnice odbile da obave abortus

Javnost u Poljskoj ostala je zatečena strašnim slučajem u kojem je ujak silovao sestričinu ometenu u razvoju staru 14 godina.

Da tragedija djevojčice bude još veća, ona je tokom tog nasilnog čina, ostala u drugom stanju, a bolnice u gradu gdje živi, odbijale su sve apele i vapaje da joj okončaju trudnoću.

Sve se odigralo u Poljskom gradu Podlaš. Kako se navodi, nakon silovanja, djevojčica nikome nije rekla šta se desilo. Nažalost, ona nije bila ni svjesna kada je ostala u drugom stanju. Kada se ipak otkrila strašna istina, djevojčicina tetka je započela borbu sa vetrenjačama na lokalnom nivou, budući da su sve bolnice odbile da obave abortus.

Pomoć i podršku je našla u jednom udruženju žena.

Udruženje za žene i planiranje porodice “FEDRA” na svom Fejsbuk nalogu, objavila je vijest o dešavanjima u Podlašu. Naime, samo zahvaljujući podršci aktivista bilo je moguće pomoći djevojčici u teškoj životnoj situaciji – okružne bolnice kojima se obratila njena tetka su odbile da prekinu trudnoću.

Kako prenosi portal Onet, pozvali su se na klauzulu savjesti.

U objavi objavljenoj na poljskim društvenim mrežama objavljeno je da 14-godišnja djevojčica sa mentalnim teškoćama dugo nije bila svjesna da se seksualno nasilje koje je nad njom počinio njen ujak završilo začećem. Nikome nije rekla za silovanje. Tek kada se ispostavilo da je trudna, obaviješteno je tužilaštvo.

“Pozvala nas je tetka djevojčice tražeći pomoć oko legalnog pobačaja, jer su bolnice u okruženju gdje su živjele odbile da urade zahvat, pozivajući se na klauzulu savjesti! Tetka nam je rekla da se prema njima postupalo na brutalan i nehuman način: “Ne ovdje, odlazite. Ne znamo gdje. To se nas ne tiče…”. Doktori iz lokalnih bolnica nisu bili voljni ni da saslušaju dete i tetku”, navodi se.

Kako su napisali u objavi, tetka je uz pomoć aktivista našla način da okonča trudnoću djevojčice koju je silovao ujak. Naime, četrnaestogodišnjakinji je dozvoljeno da ode u Varšavu i podvrgne se abortusu.

“Nemamo prave riječi ogorčenja na takav tretman. Djevojčica se osjeća dobro i već je kod kuće. Varšavski ljekari nisu mogli da razumiju ponašanje ljekara iz Podlaša”, naglašavaju aktivisti unutar fejsbuk objave.

Ostavite komentar: