Dizala se i do 15 metara visoko: Lava “progutala” više od 350 kuća na Kanarskim ostrvima

Slijevanje lave iz vulkana Cumbre Vieja na španskim Kanarskim ostrvima značajno se usporilo, saopštile su lokalne vlasti, prenosi Anadolija.

Brzina slijevanja lave smanjena je na četiri metra na sat nakon što je u srijedu stigla do ravnice. U ponedjeljak, dan nakon erupcije na ostrvu La Palma, kretala se 700 metara na sat.

Kako se usporavala, lava je postajala sve gušća. Ponegdje se dizala i do 15 metara visoko, saopštile su vlasti.

Lava sada pokriva površinu od 166 hektara i dosad je progutala oko 350 kuća.

Usporeno kretanje lave omogućilo je evakuisanim stanovnicima da se vrate u svoje domove u blizini obale i spakuju stvari, pri čemu im je pomogla civilna policija Guardia.

Policija se saopštila da se seizmička aktivnost u tom području, koja je porasla prije erupcije i koja je ostala jaka, stabilizovala.

Vulkan je u četvrtak nastavio izbacivati lavu, pepeo i dim 4.200 metara uvis, saopštio je Institut za vulkanologiju Kanarskih ostrva. To je izazvalo zabrinutost da li bi vazdušni prostor iznad ostrva mogao ostati otvoren.

Vlasti nisu izvijestile o žrtvama erupcije, iako se očekuje da će šteta na imovini, infrastrukturi i poljoprivrednom zemljištu biti značajna.

Na španskom ostrvu La Palma u nedjelju je eruptirao vulkan i prvi put nakon pola vijeka izbacio lavu, dim i pepeo.

Vulkan Cumbre Vieja, koji se nalazi na Kanarskim ostrvima u Atlantskom okeanu posljednji put je eruptirao 1971. godine. Najviše štete pričinjeno je u gradovima Tacande i El Paraiso.

Ostavite komentar: