Direktor BioNTecha: Pandemija se može obuzdati do sljedeće zime

Velika je vjerovatnoća da će vakcina biti efikasna i protiv nove mutacije virusa korona, kaže za DW Ugur Šahin, naučnik i šef kompanije BioNTech. On se nada imunizaciji stanovništva do iduće zime.

U ponedjeljak je Evropska agencija za lijekove (EMA) odobrila vakcinu njemačkog Biontecha koju masovno proizvodi američki Pfizer.

“Ovo je važan korak. Imamo prvu odobrenu vakcinu u Evropi”, kaže Ugur Šahin, osnivač Biontecha, u intervjuu za DW.

“Počinjemo s vakcinacijom i očekujemo povoljno djelovanje za one koji prime vakcinu. Recimo, nadamo se da će kroz nekoliko mjeseci opasti stepen hospitalizacije starijih”, rekao je on.

EMA već 6. januara donosi odluku i o vakcini američke Moderne. To Sahinu daje nadu da bi se uskoro na tržištu moglo naći dovoljno vakcina da se “do iduće zime pandemija stavi pod kontrolu”. Za to je, kako kaže, potrebno imunizirati 60 do 70 odsto stanovnika.

Glavobolje zadaje nova mutacija virusa koja je prvo primijećena u Velikoj Britaniji, ali već se pojavila u više zemalja kontinentalne Evrope. Prema epidemiološkim podacima, taj novi soj je osjetno zarazniji. Britanci vjeruju da se zbog njega čak 70 odsto ljudi više zaražava.

Ali, pitanje svih pitanja je je li nova varijanta otporna na vakcinu.

“Još ne znamo, jer nismo obavili testove”, kaže Šahin, i najavljuje da će u naredne dvije sedmice Biontech provjeriti kakav je odgovor ove mutacije na njihovu vakcinu.

Hoće li vakcina biti efikasno protiv mutacije?

“Naučno gledano, visoka je vjerovatnoća da hoće. Iako ova varijanta ima višestruke mutacije, izmijenjeno je samo jedan odsto relevantnog proteina. To znači da je 99 odsto isto, a naša vakcina izaziva imuni odgovor tako što napada protein virusa s više strana”, dodaje naučnik.

Vakcina nije samo za bogate zemlje?

Sve članice EU najavile su da će početi vakcinaciju Biontechovom vakcinom prije kraja godine. U Njemačkoj bi u više od četiri stotine improvizovanih centara za vakcinaciju to trebalo započeti u nedjelju (27. decembra). Kao prvo će se vakcinisati rizične grupe, prvo stariji od 80 godina i oni koji su na stacionarnom liječenju i u domovina za stare i nemoćne.

Za to je potrebna mamutska logistika. Biontechova vakcina se mora čuvati na minus sedamdeset stepeni Celzijusa, zbog čega su neki naučnici već rekli da ona nije primjerena za siromašnije zemlje koje ne mogu osigurati lanac hlađenja.

“Ove ultra-hladne temperature nisu ništa novo. Transport uz suvi led nam je poznat već pedeset godina”, kaže međutim Šahin.

“Kutije se prenose na lice mjesta i onda medicinsko osoblje može izvaditi vakcina i staviti ih u hladnjak. U njemu su vakcina stabilna pet dana.”

On u razgovoru za DW dodaje da „nije tačna“ ocjena da siromašnije zemlje neće imati pristupa ovom vakcini. Sahin podsjeća da su i zemlje poput Meksika ili nekih iz Južne Amerike već odobrile upotrebu ovog vakcina.

“Naučna zajednica je superheroj”

Ugur Šahin i njegova supruga Ozlem Tureci, dvoje naučnika odgovornih za nastanak vakcina, oboje su djeca useljenika iz Turske. Ovaj bračni par iz Mainza je u medijima dobio pridjev superheroja. Ali Sahin želi ostati skroman.

“Mi smo naučnici. A nauka je obavila ono što je važno. Mi nismo sami u tome, mislim da je superheroj cijela naučna zajednica i to bi trebalo nagraditi – ne pojedinačno, nego u obliku investicija u istraživanja.”

Ipak, Ugur Sahin, osoba koja je smislila vakcinu, još je nije primila. Tokom kliničkih studija je zbog sukoba interesa zabranjeno učestvovanje ljudima iz kompanije koja radi na vakcini. A sada u Njemačkoj vakcinacija kreće od prioritetnih grupa, prenose Nezavisne novine.

Šahin se nada da će naći “legalno i fer” rješenje da se ipak on i njegovi saradnici vakcinišu jer želi osigurati nesmetan dalji rad.

Njemačka je u strogoj blokadi, ali se bilježi tek blagi pad dnevnog broja novozaraženih.

 

 

Ostavite komentar: