Dijeli “zapadne vrijednosti”: Ukrajnski poslanik od parlamenta traži priznavanje Kosova

06.08.2022. | 13:28

Ukrajinski poslanik Oleksij Gončarenko podnio je ukrajinskom parlamentu nacrt rezolucije kojom se predlaže priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Ukrajina dijeli zapadne vrijednosti i podržaće demokratiju svuda u svijetu. Nadam se da će Ukrajina priznati nezavisnost Kosova što prije napisao je Gončarenko na Tviteru.

Gončarenko je nedavno na društvenim mrežama u objavi koja se odnosila na Srbiju pored ostalog naveo da će Ukrajina na kraju pobijediti, a da će “proces prevaspitavanja biti težak i neprijatan za Srbe”.

Takođe, posljednjeg dana jula napisao je vrlo problematičnu poruku, tokom tenzija na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, u kojoj je naveo kako je Ukrajina spremna da reaguje i zaštiti Albance od takozvane “srpske agresije”, te da je “Srbija je Putinov trojanski konj u Evropi”.

– Ako Srbija napadne Kosovo, treba da branimo Kosovare. Ukrajina je spremna da djeluje našim trupama na terenu. Srbija pokušava da započne agresivni rat. Upravo po Putinovom metodu. Kao što rekoh, Srbija je Putinov trojanski konj u Evropi. Rat bilo gdje u svijetu je užasan – napisao je on.