Desničari pobijedili na izborima u Holandiji: Presedan liderke liberala

22.11.2023. | 22:41

Desničarska Partija slobode koju vodi Gert Vilders osvojila je 35 poslaničkih mjesta, dok je Narodna partija za slobodu i demokratiju (VVD) odlazećeg premijera Marka Rutea dobila 26 mandata.

Najviše glasova na izborima za Predstavnički dom u Holandiji osvojila je desničarska Partija slobode (PVV) koju vodi Gert Vilders, pokazuju prve izlazne ankete. PVV je osvojio 35 poslaničkih mjesta, dok je Narodna partija za slobodu i demokratiju (VVD) odlazećeg premijera Marka Rutea dobila 26 mandata, prenosi “Gardijan”.

Holandski desničarski političar Gert Vilders obećao je večeras da će “vratiti državu Holanđanima”, nakon što su izlazne ankete pokazale da je njegova Partija slobode (PVV) osvojila najviše poslaničkih mjesta na parlamentarnim izborima.

“Moraćemo da pronađemo načine da opravdamo nade naših birača, da vratimo Holanđane na prvo mjesto”, rekao je Vilders na konferenciji za medije, prenosi Rojters.

On je naveo da je sada vrijeme da stranke traže dogovore. “Ne možemo da budemo ignorisani”, poručio je Vilfers.

Vladajuću koaliciju dosad su činile VVD, Demokrate 66 (D66), Hrišćansko-demokratski apel (CDA) i Hrišćanska unja (CU) koje su u Predstavničkom domu imale 77 poslaničkih mjesta.

Prema izlaznim anketama, te stranke su na današnjim izborima zajedno osvojile 41 mandat.

Mnoge stranke su ranije saopštile da neće ući u koaliciju sa Vildersom, tako da još nije jasno ko će formirati novu vlast i sve će zavisiti od postizbornih koalicija, navodi britanski list.

Liderka liberalne Narodne partije za slobodu i demokratiju (VVD) Dilan Ješljigoz-Zegerius napravila je presedan rekavši da bi sarađivala sa Vildersom ako njena stranka dobije najviše glasova, iako je koliko juče odbacila mogućnost da Vildersa podrži kao premijera, ako on osvoji najveći broj glasova.

Ovim izborima završiće se 13 godina duga vladavina dosadašnjeg premijera Marka Rutea koji se nije kandidovao.