Demokrate završile iznošenje dokaza za opoziv bivšeg predsjednika SAD

Upad na Kapitol hil bio je smrtonosna kulminacija Trampovog širenja lažne i nasilne retorike, koja će nastaviti da nanosi štetu američkoj politici ukoliko ostane nekažnjena.

U američkom Senatu su demokrate ovim zaključkom okončale dvodnevno iznošenje dokaza na suđenju za opoziv bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa. Dok su, istovremeno, naglašavali da su sljedbenici bivšeg šefa Bijele kuće koji su jurišom na Kongres 6. januara vjerovali da slijede “predsjednikova naređenja” da bi zaustavili proglašenje pobjede Džoa Bajdena, na scenu su juče stupili Trampovi advokati. Njihova odbrana se svodila na tvrdnju da se radi o političkom procesu u kome se Trampu, zapravo, osporava pravo na govor u kome, kažu, nije bilo ni traga pozivu na nasilje. Oni tvrde i da je suđenje za opoziv već bivšeg šefa države neustavno.

Posljednjeg dana suđenja demokratski tužioci su kao dokaz upravo isticali javna uputstva koja je Tramp davao pristalicama u nedjeljama prije napada i u govoru na sam dan, poslije koga se rulja uputila ka Kongresu. Na prikazanim snimcima učesnici upada su objavili da “sve to rade za Trampa”. Senator iz Merilenda Džejmi Raskin je ukazivao da je Tramp ohrabrivao i odobravao nasilje demonstranata i ranije, prenose “Novosti”.

– Svi ljudi koji su uhapšeni i protiv kojih je podignuta optužnica poslije nereda, moraju da odgovaraju za svoje postupke. Njihov lider Donald Tramp, koji ih je podstakao, mora da odgovara takođe – rekla je Dajana Deget, pristalica opoziva.

Suđenje bi moglo da se okonča ovog vikenda, a glasanje održi u ponedjeljak. Da bi Tramp bio opozvan potrebni su glasovi dvije trećine od 100 senatora. Glasovima 50 demokrata trebalo bi, stoga, da se pridruži 17 republikanaca, što je malo vjerovatno s obzirom na to da je većina konzervativnih senatora uz Trampa.

Tramp je tokom procesa boravio na Floridi, odakle se nije oglašavao, a ranije je najavio da neće ni da svjedoči u Senatu. Ipak, proces za njegov opoziv praćen je visokim mjerama bezbjednosti. Riječ je o istorijskom događaju, jer je Tramp jedini američki predsjednik protiv koga je dva puta pokrenut opoziv, i to drugi put poslije napuštanja Bijele kuće. Do sada, međutim, nijedan predsjednik SAD nije opozvan u Senatu.

 

 

Ostavite komentar: