Demografska slika loša: Italijana sve manje, stanovništvo starije

Broj stanovnika u Italiji pao je ispod 59 miliona i ta nacija stari mnogo brže od ostatka EU, podaci su Nacionalne agencije za statistiku “Istat”.

“Prema preliminarnim informacijama, do 1. januara ove godine broj stanovnika pao je na 58,983 miliona”, rekao je predsjednik “Istata” Đankarlo Blanđardo u obraćanju poslanicima italijanskog parlamenta.

Blanđardo je poznati demograf i ističe da se broj stanovnika Italije postepeno smanjuje od 2014. godine i da je od tada “izgubljeno” više od 1,36 miliona Italijana.

Prema njegovim riječima, demografski izgled Italije karakteriše značajniji rast životnog doba i jednako je praćen padom stope natalitata, što rezultira sve starijim stanovništvom u odnosu na ostatak Evrope.

U septembru je “Istat” iznio predviđanja da bi Italija mogla ostati bez petine svog stanovništva. Prema predviđanjima, broj stanovnika će opasti sa 59,2 miliona prošle godine na 54,2 miliona 2050. godine i na 47,7 miliona 2070. godine.

Kao jedan od prioriteta nove Vlade premijera Đorđe Meloni predviđena je izmjena tih predviđanja. U nacrtu budžeta za narednu godinu, predložena je smanjenje poreza na proizvode za bebe i povećanje dječijeg dodatka.

Ostavite komentar: