Da ne bi “pokupili” kaznu! Putujete u Njemačku – ne zaboravite na ovih devet neobičnih zakona

Svijet je pun neobičnih zakona, pa je tako u Singapuru zabranjeno žvakati kaugume, osim ako ih nije prepisao ljekar.

Nije dopušteno niti pljuvanje, duvanje nosa, kao ni mokrenje na javnim mjestima.

U Šri Lanki bi vas mogli kazniti odlučite li snimiti selfi s Budinim kipom, a mnoge karipske države, poput Barbadosa, Svete Lucije i Svetog Vincenta brane oblačenje maskirne odjeće. Ovu odjeću ne smiju nositi čak ni djeca.

No neobičnih zakona ima i puno bliže; ne morate nužno otići na drugi kontinent – dovoljno je otputovati u Njemačku.

Ubijanje ose

Ubijete li osu, Nijemci vas mogu globiti velikim kaznama. Progledaće vam kroz prste ako ste alergični na ose. Iako je ubijanje zabranjeno, kazne se gotovo nikad ne naplaćuju.

Krivudanje na biciklu

Vožnja bicikla pod uticajem alkohola (1,6 odsto ili više) u Njemačkoj nije dopuštena. Sjednete li na dva kotača nakon kojeg piva previše mogli biste izgubiti vozačku dozvolu, pa čak i polagati test psihološke procjene. Oni koji padnu na testu mogu godinama dokazivati da su psihički zdravi prije nego dobiju vozačku nazad.

Protestovanje pod maskom

Odlučite li protestovati u Njemačkoj, nemojte to činiti s maskom na licu jer je to zakonom zabranjeno. Vide li vas policajci s maskom, mogli bi vas privesti. Pitanje je vrijedi li to za maske preko cijelog lica, ili se i one protiv korona virusa ne preporučuju…

Borba jastucima

Jastuci se mogu smatrati potencijalnim, odnosno pasivnim oružjem, piše Thelocal.de – baš kao što je to i pancirka, oružje koje služi za samoodbranu. Stoga, upuštate li se u borbu jastucima u Njemačkoj, budite nježni kako vas neko ne bi optužio za napad.

Pravo na prozor

U Njemačkoj svaka kancelarija mora imati prozor kako bi radnici imali dovoljno vazduha. To je i u skladu s pravima radnika koji smiju raditi samo u sigurnom okruženju.

Bušenje nedjeljom

Imate li komšije koji buše nedjeljom? E pa u Njemačkoj to vam se ne bi smjelo dogoditi jer je protivzakonito. Osim toga, zabranjeno je i bacati boce u spremnike za reciklažu kad vam se to prohtije – u vrijeme za odmor to se nikako ne preporučuje.

Odbijanje dimnjačara

Dimnjačarima u Njemačkoj lakše je ući u domove nego policiji, navodi Thelocal.de jer im zakon propisuje da im građani ne smiju zabraniti pristup. Zgodno, zar ne? Posebno ako nekoga poželite špijunirati, kao što je to činio Hitler. Za Trećeg Reicha svaki je dimnjačar imao određene kuće za koje je bio zadužen, a njegova je obveza bila prijaviti potencijalno nedozvoljene aktivnosti građana.

Ti-kanje policajcu

Policajcima u Njemačkoj se mora persirati – i tačka. Nepoštovanje zakona i reda, odnosno tikanje umjesto „vikanja“ nepristojne građane može koštati i kazne od 1.000 KM. Stoga je mudro znati razliku između „du“ i „Sie“ u njemačkom jeziku.

Pjevanje prvog stiha himne

Das Lied der Deutschen (“Pjesma Nijemaca”) državna je himna, poznata u svijetu kao Deutschland, Deutschland über alles, što je i prvi među stihovima koje je napisao August Heinrich Hoffmann von Fallersleben 1841. godine.

No budući da je Hitlerova Nacistička stranka koristila pjesmu u skladu sa svojom ideologijom i prvi stih protumačila kao “Njemačka mora vladati nad cijelim svijetom”, zabranjeno ga je koristiti zbog negativnog prizvuka. Kako Nijemci ipak, nisu htjeli odbaciti pjesmu jer je izvorno stvorena u želji za demokratijom zadržali su je kao državnu himnu, ali ostavili su samo treću strofu.

Ostavite komentar: