Crveni alarm za čovječanstvo: Objavljen istorijski izvještaj o klimi

Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC) objavio je značajan izvještaj koji su odobrili delegati 195 zemalja. Ova analiza obavljena je po hitnom postupku, usljed požara koji bukte po svijetu, a zansovana je na 14.000 recenziranih studija o klimatskim promjenama.

Ono što su zaključili ne predstavlja iznenađenje – čovjek je uništio planetu i ona sada izgleda neprepoznatljivo kada se uporedi sa stanjem od prije 500 godina.

Jedan od glavnih uzoraka požara jeste ogromno zagađenje ugljenikom, te će po njihovom mišljenju, prag od dozvoljenih jedan i po stepen globalnog zagrijevanja u narednih 100 godina, biti prekoračen već u narednih 15, prenosi DW.

„Ovaj izvještaj je provjera realnosti“, rekla je Valerija Meson-Delmot, kopredsjednica radne grupe panela koja ga i pripremala ovo istraživanje, prenosi “Nova.rs”.

Sagorijevanjem fosilnih goriva i oslobađanjem gasova koji zagrijevaju Zemlju poput staklenika, ljudi su zagrijali planetu za oko 1,1 stepen celzijusa.

Izvještaj pokazuje da je ovo dovelo do toplotnih talasa i jakih kiša širom svijeta. Udio tropskih ciklona sa velikom brzinom vjetra je porastao. U mnogim regionima i suše traju znatno više od uobičajenog.

Od posljednjeg velikog izvještaja IPCC-a iz 2014. naučnici su postali sve sigurniji da su klimatske promjene prouzrokovale pojedinačne požare, poplave i oluje.

Za ovaj problem prema izvještaju postoji jednostavno rješenje, prestanak sagorijevanja fosilnih goriva. Ipak vlade država, preduzeća i pojedinci to ne čine dovoljno brzo.

„Kada pogledam rezultate o klimatskim ekstremima, rekala bih da se nalazimo u klimatskoj krizi“, rekla je Sonja Seneviratne, naučnica sa Instituta za atmosferske i klimatske nauke na ETH Cirih u Švajcarskoj i koautorka izvještaj.

„Zaista imamo veliki problem“, dodala je.

Koliko brzo klimatske promjene zagrijevaju svijet?

Svjetski lideri su se 2015. obavezali da će zagrijevanje do kraja vijeka ograničiti na znatno ispod dva stepena, ondnosno na idealnih jedan i po stepen, usljed globalnih napora da se izbjegnu eskalacija katastrofe.

Ali oni umjesto toga sprovode politiku koja je dovela do zagrijevanja od čak 3 stepena Celzijusa.

 

 

Ostavite komentar: