Crnogorski računi u Švajcarskoj više neće biti tajni

Federalni savjet Švajcarske pokreće konsultacije o automatskoj razmjeni informacija o finansijskim računima sa 12 partnerskih država, uključujući Crnu Goru.

To je zvanično saopšteno iz Federalnog savjeta Švajcarske, uz napomenu da su posvećeni poštovanju međunarodnih standarda transparentnosti.
Konsultacije o novom sporazumu sa Crnom Gorom trajaće do marta 2022. godine..

Planirano je da automatska razmjena informacija o finansijskim računima stupi na snagu 1. januara 2023. godine, a prva razmjena podataka bi trebalo da se desi 2024. godine.

Pitanje računa crnogorskih državljana u Švajcarskoj i uopšte tajnosti poslovanja u toj zemlji, godinama je u fokusu švajcarske javnosti, navodi RTCG i podseća da je 2015. godine Međunarodna mreža novinara otkrila da je supruga bivšeg potpredsjednika DPS Svetozara Marovića imala 3,8 miliona dolara 2006. i 2007. na računu u Švajcarskoj, a da to on nije tada prijavio u svom imovinskom kartonu.

Nedavno je Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore uputilo zamolnice pravosudnim organima Švajcarske i Velike Britanije za podatke koji će pomoći istrazi o navodnoj umešanosti crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića i njegovog sina Blaža u slučaju „Pandora papiri“, prenio je Tanjug.

 

 

Ostavite komentar: