Crkva će isplatiti odštetu žrtvama: “Nije utvrđen maksimalni iznos”

11.04.2024. | 18:55

Portugalska katolička crkva će finansijski nadoknaditi žrtve seksualnog zlostavljanja djece unutar Crkve, određujući iznose koji će biti isplaćeni od slučaja do slučaja, saopšteno je iz Biskupske konferencije Portugalija /CEP/.

Šef CEP-a biskup Hoze Ornelas rekao je da je skupština te organizacije jednoglasno odobrila dodjelu nadoknade, a zahtijevi će biti podneseni od juna do decembra ove godine. On je dodao da je do sada 21 osoba već zatražila odštetu.

“Komisija će zatim odrediti iznos koji će se dati svakoj žrtvi, a novostvoreni CEP fond će se koristiti za isplate”, rekao je Ornelas. On je dodao da se i dalje radi na kriterijumima za odlučivanje o iznosima.

“Nije utvrđen maksimalni iznos, a u obzir će biti uzeti težina slučajeva”, rekao je on.

Ornelas je naglasio da će kompenzacija biti data i u slučajevima kada je vinovnik, odnosno sveštenik mrtav.

Izvještaj portugalske komisije koju je finansirala Crkva iz februara 2023. otkrio je da je sveštenstvo seksualno zlostavljalo najmanje 4.815 maloljetnika tokom sedam decenija.

Autori izvještaja kažu da je to samo “vrh ledenog brijega”.

“Više od 100 sveštenika osumnjičenih za seksualno zlostavljanje djece i dalje su u aktivnoj službi u Crkvi”, rekao je šef komisije Pedro Streht.

Nakon objavljivanja izvještaja Crkva je najavila određene korake protiv seksualnog zlostavljanja, ali nedovoljne.

Skandali oko seksualnog zlostavljanja djece u okviru Katoličke crkve izbili su u više zemalja, uključujući SAD, Irsku i Francusku.

Oznake: Crkva, Odšteta, Portugal