Bundestag glasao za podršku „Sjevernom toku 2“

Predstavnici svih frakcija njemačkog Bundestaga, osim Zelenih, pružili su podršku projektu „Sjeverni tok 2“ tokom saslušanja.

Odbor za ekonomiju i energetiku njemačkog Bundestaga usvojio je većinom glasova prijedlog frakcije Alternativa za Njemačku po ovom pitanju. Predsedavajuća na plenarnom zasjedanju Bundestaga Klaudija Rot saopštila je da je tokom glasanja 546 poslanika glasalo za, 83 protiv, a uzdržana je bila jedna osoba.

„Vidimo da novi američki predsjednik Džo Bajden ne odustaje od stava administracije Donalda Trampa, naprotiv, spreman je da uvede još oštrije sankcije osiguravajućim kompanijama i resorima koji se bave sertifikacijom. Potrebno je da jasno kažemo da mi i sa strane vlade i kao frakcija saveza (Hrišćansko-demokratska unija Njemačke/Hrišćansko-socijalna unija Bavarske) odbacujemo eksteritorijalne sankcije“, izjavio je na saslušanju prije glasanja predstavnik frakcije HDS/HSS Mark Gauptman.

On je ukazao na „dvostruke standarde u debati“ s Vašingtonom o „Sjevernom toku 2“, jer SAD „same izvoze ruski gas na rekordnom nivou“. Kako je rekao, vidi tri razloga „zbog čega nam je potreban ‘Sjeverni tok 2’ i zašto je gasovod koristan za Njemačku i Evropu“.

Prvi razlog, prema njegovim riječima, predstavlja osiguravanje energetske bezbjednosti Evrope u svjetlu smanjenja proizvodnje gasa u EU, zatim diverzifikacija isporuke gasa uz poštovanje interesa zemalja Istočne Evrope, uključujući Ukrajinu. Ukazao je i na „geopolitičke interese Njemačke“ za nastavak saradnje sa Rusijom, koje obuhvata mnoge sektore.

Tradicionalno, podršku „Sjevernom toku 2“ je pružio šef Odbora za ekonomiju i energetiku Klaus Ernst iz frakcije Lijevi, koji je pozvao na recipročne sankcije protiv Amerike u slučaju da ona uvede ograničavajuće mjere vezane za projekat.

Istovremeno, poslanik Alternative za Njemačku Lejf Erik Holm podsjetio je da tokom noći „ističe ultimatum“ koji su SAD postavile luci Mukran – logističkoj bazi gasovoda u gradu Zasnic.

„Američki zahtjevi ka ‘Sjevernom toku 2’ su i dalje ogromni, a njemačka kancelarka Angela Merkel se krije. Još gore od toga – koleba se“, rekao je on, prenosi Sputnik.

Ranije su američki senatori uputili pismo administraciji luke, zaprijetivši preduzeću koje pripada gradu Zasnic i federalnoj državi Meklenburg-Zapadna Pomeranija finansijskim posljedicama u slučaju nastavka izgradnje projekta „Sjeverni tok 2“.

 

 

Ostavite komentar: