Buktinja već danima bjesni: Vatrogasac poginuo u ogromnom požaru koji bukti u Španiji

Vlasti u Malagi odlučile su nastaviti evakuacije dok u nedjelju još traju pokušaji stavljanja pod kontrolu požara koji već danima bjesni i u kojem je izgorjelo 6.000 hektara šuma.

Taj ogroman požar, koji bukti od srijede naveče u planini Siera Bermeja, na jugu Španije, pojačao se u nedjelju ujutro i spojio s drugim požarištem, objasnile su vlasti.

Zbog požara je regionalna vlada Andaluzije tražila podršku vojske i preventivnu evakuaciju stanovništva još nekoliko mjesta, precizirale su na Twitteru hitne službe.

“To je požar neuobičajene snage u odnosu na redovne požare”, objasnio je na konferenciji za novinare direktor službe za borbu protiv požara Alehandro Garcia objašnjavajući odluke.

Poginuo vatrogasac

Zbog tog požara, u kojem je u četvrtak život izgubio jedan vatrogasac, evakuisano je ukupno više od 2000 ljudi.

S vatrom se bori više od 600 profesionalnih vatrogasaca, kojima pomažu stanovnici, kanaderi i helikopteri, navodi regionalna vlada Andaluzije.

Prema privremenim podacima dobijenim putem satelita Europske komisije, vatra je već progutala površinu veću od 6000 hektara, saopštilo je ministarstvo.

Ministarstvo objašnjava da borbu s požarom otežavaju “nepristupačnost terena”, tj. strme padine, kao i “nepovoljni meteorološki uslovi”.

(Index.hr)

Ostavite komentar: