Bukti šumski požar! Vjetar dodatno otežava opasnu situaciju za vatrogasce

Snažan vjetar danas otežava opasnu situaciju za vatrogasce u Oregonu dok pokušavaju da ugase šumski požar u ovoj američkoj državi.

Ovo je jedan od nekoliko desetina požara koji bukte na zapadu SAD.

Trenutni požar u Oregonu je najveći u savremenoj istoriji ove države i zahvatio je površinu od preko 1.200 kilometara kvadratnih, što je veličina Los Anđelesa.

Lokalizovano je 25 odsto vatre koja bukti sjeverno od granice sa Kalifornijom. Meteorolozi predviđaju veoma opasne meteorološke uslove za danas, sa mogućim udarima groma u Kaliforniji i susjednom Oregonu, prenio je AP.

“Uz veoma suve uslove, svaki udar groma potencijalno može da pokrene novi požar”, saopštila je Nacionalna meteorološka služba u Sakramentu.

Hiljade ljudi već su dobili naređenje da se evakuišu, uključujući oko 2.000 osoba u ruralnim jezerskim oblastima u kojima je već izgorjelo najmanje 67 kuća i pomoćnih objekata, a ugroženo je mnogo više.

Ekstremno suvi vremenski uslovi i toplotni talasi koji se dovode u vezu sa klimatskim promjenama zahvatili su ovaj region, što otežava borbu sa klimatskim promjenama.

Ostavite komentar: