Brojne spasilačke ekipe i dalje na terenu: U erupciji vulkana uništeno više od 460 kuća

Erupcija vulkana na španskom ostrvu La Palma koji je uništio više od 460 kuća je nastavljena, a brojne spasilačke službe su i dalje na terenu i prate nastavak vulkanskih aktivnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Aerodrom na španskom ostrvu La Palma ponovno je otvoren u nedjelju, a vlasti su dopustile nekim od evakuisanih stanovnika da sakupe stvari iz svojih domova.

Prema podacima zemaljskog promatračkog sistema Evropske svemirske agencije Copernicus, lava je u sedam dana spalila 462 kuće na površini od 212 hektara, kao i više od 40 skladišta, objekata i površina koji se koriste za stoku i poljoprivredne radove.

Gotovo 6.000 ljudi evakuisano je iz svojih domova u La Palmi, a privremeno su smješteni u hotelima, teretanama, garažama i neoštećenim ili manje oštećenim kućama drugih stanovnika otoka.

Vulkan je eruptirao 19. septembra na kanarskom ostrvu La Palma na kojem živi oko 80.000 stanovnika. Prema preliminarnim procjenama šteta oznosi oko 400 miliona evra.

Naučnici procjenjuju da bi erupcija mogla trajati do tri mjeseca.

Posljednja slična erupcija vulkana u Španiji dogodila se 1971. godine i to na istom ostrvu, a tada je eruptirao vulkan Teneguia.

Ostavite komentar: