Britanski mediji: Princ Čarls primio milion funti od članova porodice Osame bin Ladena

Princ od Velsa dobio je donaciju od milion funti za dobrotvorne svrhe od rođaka Osame bin Ladena, navodi britanski „Sandej tajms“. Prema pisanju tog lista, nasljednik britanskog trona prihvatio je isplatu od Bakra bin Ladena, glave saudijske porodice, i njegovog brata Šafika.

Princ Čarls navodno je održao privatni sastanak sa Bakrom (76) u Klarens Hausu u Londonu 30. oktobra 2013, dvije godine nakon što je Osama bin Laden ubijen, navodi list.

Klarens Haus, rezidencija princa od Velsa snažno osporava mnoge tvrdnje, navodeći da su odluku da prihvati donaciju njegovoj dobrotvornoj organizaciji, Dobrotvornom fondu princa od Velsa (PVCF), donijeli isključivo povjerenici.

Bakr i Šafik bin Laden su Osamina polubraća, povezani sa osnivačem Al Kaide preko oca Mohameda bin Avada bin Ladena, milijardera rođenog u Jemenu.

Nema nagovještaja da su Bakr ili Šafik bin Laden sponzorisali ili učestvovali u terorističkim aktima, prenosi Gardijan.

“Donaciju šeika Bakra bin Ladena 2013. godine pažljivo su razmotrili povjerenici PVCF-a u to vrijeme”, izjavio je Ijan Češajr, predsjednik Dobrotvorne fondacije princa od Velsa (PVCF), gdje je novac deponovan.

Češajr navodi da je sprovedena dužna pažnja, a informacije su tražene iz širokog spektra izvora, uključujući vladu.
“Odluku o prihvatanju donacije u potpunosti su donijeli povjerenici. Svaki pokušaj da se sugeriše drugačije je pogrešan i netačan”, kaže predsjednik PVFC-a.

Izvor blizak dobrotvornoj organizaciji rekao je nakon detaljnog ispitivanja da su povjerenici zaključili da postupci jednog člana porodice Bin Laden ne bi trebalo da okaljaju cijelu porodicu.

“Dobrotvorni fond princa od Velsa nas je uvjerio da je preduzeta temeljna pažnja u prihvatanju ove donacije. Odluku o prihvatanju donijeli su samo povjerenici dobrotvorne organizacije i svaki pokušaj da se to drugačije okarakteriše je lažan”, navodi portparol Klarens hausa.

Izvor britanskog lista je osporio sugestije da je princ lično posredovao u dogovoru, da je pristao na donacije uprkos prigovorima savjetnika i da ga je nekoliko savjetnika lično molilo da vrati novac.
Izvor je takođe demantovao da je princ pozvan da vrati novac i da mu je rečeno da ta suma “ne bi bila dobra ni za koga”.

Izvještaj dolazi mjesec dana nakon što se saznalo da je princ od Velsa tokom sastanaka sa bivšim premijerom Katara prihvatio torbe sa gotovinom.

Prošle nedjelje je Komisija za dobrotvorne svrhe saopštila da neće preduzimati dalje mjere u vezi sa izvještajima da je Čarlsu dato ukupno tri miliona evra (2,6 miliona funti) tokom sastanaka sa šeikom Hamadom bin Jasimom bin Džaberom el Tanijem, prenio je RTS.

 

 

Ostavite komentar: