Britanci traže od Đinpinga: Ohrabri Putina da se povuče

Kineski predsjednik Si Đinping trebalo bi da iskoristi posjetu Moskvi i ohrabri ruskog predsjednika Vladimira Putina da povuče vojsku iz Ukrajine, ovo je saopštila danas britanska vlada.

“Ako Kina želi da igra iskrenu ulogu u obnovi suvereniteta Ukrajine, onda bi takav potez pozdravili“, rekao je portparol vlade, Džejms Slak, novinarima, prenosi “Routers”.

On je iznio stav Britanije da “potencijalni mirovni prijedlog koji se ne zasniva na suverenitetu i samoopredjeljenju Ukrajine” ne bi uopšte mogao da se smatra mirovnim sporazumom.

“Zato ćemo nastaviti da pozivamo Kinu, kao što smo činili i ranije, da se pridruži drugim državama širom svijeta u pozivu Putinu da povuče svoje trupe”, saopštio je portparol britanske vlade.

Pomoćnik ruskog predsjednika za međunarodne poslove Jurij Ušakov izjavio je danas da će Putin i Si tokom predstojećeg sastanka u Moskvi 20. marta razgovarati o konfliktu u Ukrajini.

“Naravno, tema konflikta u Ukrajini biće na dnevnom redu. Izuzetno cijenimo rezervisanu, balansiranu poziciju kineskog rukovodstva po ovom pitanju. Upoznati smo sa prijedlogom Kine za rješenje krize”, rekao je Ušakov.

Ranije danas Moskva i Peking su saopštili da će kineski predsjednik od 20. do 22. marta boraviti u državnoj posjeti Rusiji, prenosi “b92”.

Ostavite komentar: