Brisel poručio Turskoj da povuče planove otvaranja Varoše

EU danas je poručila Turskoj da povuče planove za otvaranje kiparskog grada duhova Varoša, što je najavljeno tokom kontroverzne posjete predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana podijeljenom ostrvu.

EU, koju čini 27 država, uključujući međunarodno priznatu Republiku Kipar, osudila je “jednostrane korake Turske i neprihvatljive najave”.

Erdogan i lider kiparskih Turaka Ersin Tatar rekli su prošle sedmice da će otvoriti nekadašnje odmaralište, napušteno nakon invazije Ankare na ostrvo 1974. godine.

Šef spoljne politike EU Žozep Borelj kritikovao je danas planove kao kršenje niza rezolucija UN.

On je dodao da će EU razmotriti korištenje “instrumenata i mogućnosti kojima raspolaže za odbranu svojih interesa”, navodi AFP.

U Atini je grčki premijer Kirjakos Micotakis takođe osudio Erdoganove komentare.

“Nove turske ilegalne akcije na Kipru moraju se jasno osuditi”, rekao je on, dodajući da su najnovije deklaracije potkopale rezolucije UN i napore generalnog sekretara UN Antonija Guteresa da riješi dugogodišnji spor oko podjele ostrva.

Micotakis je o ovome razgovarao sa kiparskim predsjednikom Nikosom Anastasijadesom.

Anastasijades je rekao da je Atini jasno stavio do znanja da su spremni da nastave razgovore sa Ankarom uz posredovanje UN i na osnovu rezolucija Savjeta bezbjednosti UN.

Varoša – nekada mjesto gdje su dolazile poznate ličnosti i koje su zvali “Dragulj Mediterana” – decenijama je bio ograđeni grad duhova, a nekadašnji luksuzni hoteli obrasli su travom i korovom.

Erdogan se zarekao da će se “život ponovo pokrenuti u Varoši” tokom posjete povodom 47 godina od invazije koja je podijelila Kipar.

Turska vojska je prošle godine obnovila javni pristup dijelovima obale Varoše i od tada je očišćena i glavna saobraćajnica, avenija Demokratijas.

 

 

Ostavite komentar: