Borelj: Sloboda medija ugrožena, novinari i dalje imaju teške uslove rada

U vrijeme kada je izvještavanje nezavisnih i slobodnih medija značajnije nego ikada, sloboda medija je i dalje ugrožena, ističe se u saopštenju visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja povodom Svjetskog dana slobode medija 3. maja.

“Novinari i dalje prolaze kroz teške uslove rada uz povećan finansijski i politički pritisak, nadziranje, arbitrarne zatvorske kazne ili nasilje zbog toga što obavljaju svoj posao”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

Kako se dodaje, prema podacima UNESKO Opservatorije, od 2020. širom svijeta ubijeno je 76 novinara, dok su mnogi uhapšeni, maltretirani ili su dobijali prijetnje.

“Posebno je zabrinjavajuće nasilje na rodnoj osnovi upereno prema novinarkama”, ističe se u saopštenju Borelja.

Sloboda medija i bezbjednost novinara su ključni prioriteti novog Akcionog plana o ljudskim pravima i demokratiji kao i Akcionog plana evropske demokratije.

EU je preduzela važne akcije kako bi podržala novinare, nezavisne medije i borbu protiv dezinformisanja u kontekstu pandemije u mnogim regionima, ističe se u saopštenju.

“Sloboda informisanja i slobodan govor moraju svuda biti promovisani i zaštićeni. To je u svačijem interesu. EU će nastaviti da govori protiv svakog ograničenja slobode izražavanja i cenzure, bilo na internetu ili van njega, a kojima se krši međunarodno pravo”, naveo je Borelj.

“Sloboda medija i štampe je kamen temeljac demokratskih društava koja mogu da napreduju samo ako građani imaju pristup pouzdanim informacijama i mogu da donesu izbore zasnovane na obaviještenosti. Sloboda medija znači bezbjednost za sve”, zaključio je Borelj.

 

 

Ostavite komentar: