Borelj: „Sjeverni tok 2“ je povezan sa geopolitikom

Projekat gasovoda „Sjeverni tok 2“ ima političku komponentu, on ne promoviše energetsku bezbjednost Evrope, ali Evropska komisija ne može da zabrani privatnim kompanijama da ulažu u njega, saopštio je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj.

„Evropska komisija, čiji sam potpredsjednik, više puta je jasno istakla da ‘Sjeverni tok 2’ ne doprinosi ni diverzifikaciji snabdijevanja Evrope energijom, niti energetskoj nezavisnosti Evropske unije. Ali Evropska komisija ne može da spriječi privatne kompanije da ulažu u industrijski projekat“, rekao je Borelj u intervjuu za časopis „Špigl“.

On je dodao, da nije saglasan sa stavom njemačke Vlade, koja smatra „Sjeverni tok 2“ čisto ekonomskim projektom, ukazujući, da „projekti ovog tipa nisu samo ekonomski, oni uvijek imaju i geopolitičku komponentu“, prenosi “Sputnik”.

Gasovod „Sjeverni tok 2“

Projekat „Sjeverni tok 2“ podrazumijeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Njemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda „Sjeverni tok 2“ aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU. SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine, usljed čega je švajcarska kompanija „Olsiz“ bila primorana da zaustavi radove na polaganju cijevi.

SAD smatraju da je ovo politički projekat koji prijeti energetskoj bezbjednosti Evrope. Ruska strana više puta je izjavljivala da je projekat apsolutno komercijalan i konkurentan i isticala da on ne podrazumijeva obustavu tranzita ruskog gasa preko Ukrajine u EU.

Podsjetimo, Njemačka je više puta isticala da eksteritorijalne sankcije SAD smatra nezakonitim. Kako su ranije pisali američki i njemački mediji, najmanje 18 evropskih kompanija je do sad izašlo iz projekta „Sjeverni tok 2“ zbog američkih prijetnji da će uvesti sankcije učesnicima u izgradnji gasovoda.

 

 

Ostavite komentar: