Borelj poziva obje strane da smire tenzije: Ne treba nam još jedan rat u Evropi

Tzv. Kosovo bi trebalo da suspenduje svoje policijske operacije oko zgrada opština na sjeveru Kosova i Metohije, kao prvi korak, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

On je pozvao i demonstrante da se povuku.

“Evropska unija osuđuje nasilje na sjeveru Kosova. Ovo dovodi do opasne situacije. Imao sam kontakt sa premijerom Aljbinom Kurtijem jutros i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sinoć i zamolio sam obje strane da preduzmu mjere za poboljšanje situacije. Kao prvi korak, očekujem od institucija Kosova da uklone policijske snage iz opštinskih zgrada na sjeveru Kosova, a demonstrante da se smire”, rekao je Borelj.

Borelj je naveo da EU očekuje od strana da nastave dijalog i potvrdio da se ulažu napori da se organizuje sastanak za dijalog na visokom nivou.

“Bilo je mnogo nasilja. Trenutno imamo rat u Evropi i ne možemo da prihvatimo još jedan sukob”, rekao je Borelj na konferenciji za novinare u Briselu.

Šef diplomatije EU je otkrio da je njegov zamjenik za bezbjednost i odbranu Šarls Fris otišao u Prištinu.

“Moj zamjenik Fris je danas na Kosovu. On je tamo, i zajedno sa Euleksom će mi lično odgovarati za situaciju na terenu. Dok sada pričamo, na Kosovu se razgovara o koracima ka deeskalaciji”, poručio je Borelj na konferenciji za novinare u Briselu.

On je kazao da EU čvrsto stoji uz KFOR u očuvanju mira i bezbjednosti na KiM.

“Svaka jednostrana akcija se mora izbjeći. Apelujemo na obje strane da implementiraju ranije dogovorene sporazume, kako bi se situacija normalizovala. EU očekuje da se u sklopu dijaloga Beograda i Prištine nađe rješenje kojim će se garantovani mir za sve građane”, istakao je Borelj i dodao da treba prevazići prošlost.

“Treba prevazići nasljeđe prošlosti. Ne smijemo priuštiti sebi novi konflikt. Nadam se da će se čuti moj glas, i da će se ljudi ponašati u skladu sa zahtjevom”, istakao je Borelj.

Ostavite komentar: