Borelj poručuje da nema biranja: Sporazum Srbije i Kosova se mora provesti

Visoki predstavnik Europske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj kazao je danas u Briselu da je ohridski sporazum tzv. Kosova i Srbije cjelina koja se mora provesti i da je uzaludan svaki pokušaj da se taj sporazum dovede u pitanje.

“Dozvolite mi da kažem da je svaki pokušaj da se dovede u pitanje sporazum uzaludan. Sporazum je dogovoren, mora se provesti i nema mjesta biranju”, rekao je Borelj novinarima uoči samita EU na kojem će lidere EU izvijestiti o posljednjoj rundi dijaloga Beograda i Prištine 18. marta u Ohridu.

“To je cjelina, sve strane moraju ga provesti, na holistički način, a mi ćemo pozorno pratiti ko provodi, a ko ne provodi. Ja bih im savjetovao da ne upiru prst ni u koga, već da rade svoj posao”, dodao je Borelj, prenosi Beta.

Predsjednik Srbije i premijer Kosova, Aleksandar Vučić i Albin Kurti, uz posredovanje EU, 18. marta u Ohridu postigli su dogovor o provedbenom aneksu sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, dogovorenog 27. februara u Briselu.

Ostavite komentar: