Borel pozvao na prekid vatre između Izraela i Palestinaca

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borel pozvao je danas na hitan prekid nasilja i obustavu vatre između Izraela i Palestinaca.

“Cilj je zaštititi civile i dozvoliti pristup humanitarne pomoći Gazi”, rekao je Borel poslije vanrednog sastanka ministara spoljnih poslova EU i dodao da to saopštenje ima podršku 26 od 27 zemalja članica EU, izuzev Madjarske.

Više od 200 Palestinaca je ubijeno u jakim vazdušnim udarima do sada, uključujući desetine djece a više od 1.400 ljudi je ranjeno. Sa izraelske strane ubijeno je najmanje 12 ljudi, medju kojima i jedan petogodišnji dječak u napadima iz pojasa Gaze na civilne oblasti u Izraelu.

Borel je ocijenio da je “neprihvatljiv” visok broj civilnih žrtava, uključujući žene i djecu.

“Osuđujemo raketne napade Hamasa i drugih terorističkih grupa na teritoriju Izraela, i u potpunosti podržavamo pravo Izraela da se brani… ali to treba da bude na srazmjeran način i uz poštovanje medjunarodnog humanitarnog prava”, dodao je Borel.

Borel je na takodje ocijenio da je za bezbjednost Palestinaca i Izraelaca “potrebno pravo političko rješenje”. Iako je sada prioritet prekid neprijateljstava visoki predstavnik EU je naglasio da poslije toga treba ponovo uspostaviti politički okvir za nalaženje rješenja za taj više decenijski sukob izmedju te dvije strane.

Madjarska je odbila danas da podrži saopštenje EU u kome se poziva na prekid vatre između Izraela i Palestinaca uz ocjenu da je takav tip stavova “parcijalan i neuravnotežen”.

“Imam uopšte problem sa evropskim saopštenjima o Izraelu. Ona ne pomažu mnogo, posebno u sadašnjim okolnostima kada su tenzije tako visoke”, rekao je madjarski ministar spoljnih poslova Piter Sijarto za Frans pres.

 

 

Ostavite komentar: