Borel i Varhelji: Poricanje genocida i veličanje zločinaca protiv vrijednosti EU

Visoki zvaničnici Evropske unije izjavili su da danas okončan proces protiv bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića predstavlja ključno suđenje u novijoj istoriji Evrope za ratne zločine, uključujući genocid.

U zajedničkoj izjavi povodom pravosnažne presude međunarodnog suda u Hagu generalu Mladiću, šef evropske diplomatije Žozep Borel i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji naveli su da „poricanje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca protivrječe najosnovnijim evropskim vrijednostima“.

Oni su naveli da Evropska unija očekuje da svi politički akteri u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu pokažu punu saradnju sa međunarodnim sudovima, da poštuju njihove odluke i da priznaju njihovu nezavisnost i nepristrasnost.

„Današnja odluka je prilika da lideri u Bosni i Hercegovini i regionu, s obzirom na činjenice, prednjače u odavanju počasti žrtvama i promovišu okruženje pogodno za pomirenje kako bi prevazišli nasljeđe rata i izgradili trajni mir“, naveli su evropski zvaničnici.

Borel i Varhelji su dodali da je to „preduslov za stabilnost Bosne i Hercegovine i osnov za njen put ka EU“.

„Međunarodni i domaći sudovi u Bosni i Hercegovini i susjednim zemljama treba da nastave misiju obezbjeđenja pravde za sve žrtvama ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida i članovima njihovih porodica. Ne može biti nekažnjivosti“, naveli su Borel i Varhelji, prenosi “N1“.

Dodali su da će današnja presuda „doprinijeti zacjeljenju rana svih koji su patili“.

 

 

Ostavite komentar: