Borba sa koronom: Evropa će od aprila dobijati 100 miliona doza vakcina mjesečno

Predsjednik Evropske komisije Ursula Fon Der Lajen izjavila je da će od sljedećeg mjeseca evropski blok dobijati znatno više vakcina protiv virusa korona nego do sada.

“Od aprila i nadalje, količine bi mogle biti ponovo udvostručene prema planovima proizvođača, zato što će uskoro biti odobrene dodatne vakcine”, rekla je Fon Der Lajenova današnjim izdanjima njemačkih listova “Štutgarter cajtung” i “Štutgarter nahrihten”, prenosi agencija DPA.

Ona je rekla da očekuje “u prosjeku oko 100 miliona doza mjesečno u drugom kvartalu, odnosno ukupno 300 miliona doza do kraja juna”.

Listovi pišu da to znači da će Njemačka dobijati oko 20 miliona doza mjesečno, što će zahtijevati znatno veće kapacitete za vakcinisanje.

Od kada je vakcinacija počela krajem decembra, oko 7,3 miliona doza dato je ljudima u NJemačkoj, navodi se u podacima Institiuta za infektivne bolesti “Robert Koh”.

Od blizu pet miliona vakcinisanih, samo polovina je primila drugu dozu.

Do sada su u EU odobrene vakcine tri proizvođača: “Fajzer/Biontek”, “Moderna” i “Astra Zeneka”.

Ove sedmice se očekuje da će Evropska agencija za lijekove preporučiti i upotrebu vakcine američke kompanije “Džonson i Džonson”.

Ostavite komentar: