Bolest se dramatično širi: Merkelova pozvala pokrajinske premijere na hitan sastanak zbog korone

Njemački kancelar Angela Merkel pozvala je na hitan sastanak njemačke pokrajinske premijere nakon što je danas broj slučajeva infekcije virusom korona dostigao novi dnevni rekord.

Bolest se “dramatično širi” i potreban je “brz i jedinstven odgovor”, rekao je portparol njemačke Vlade Štefen Zajbert danas u Berlinu.

On je naveo da je Merkelova u intenzivnim razgovorima sa ministrima, regionalnim vladama i mogućim budućim koalicionim strankama.

“Virus ne uzima u obzir političke procese ili prelazne periode”, istakao je Zajbert.

Merkelova je više puta jasno stavila do znanja da je spremna za konferenciju pokrajinskih premijera. Do sada, međutim, nema konsenzusa među njemačkim regionalnim vlastima.

Jedna od tačaka razgovora na ovom okruglom stolu bila bi ulaganje zajedničkog napora da se postigne brže uvođenje buster doze vakcine.

Prema mišljenju Merkelove, trebalo bi da postoji i nacionalno dogovoren prag, koji se mjeri popunjenošću bolničkih kreveta, nakon čega bi se morale preduzeti dodatne mjere, navodi DPA.

NJemački organiz vlasti zaduženi za zdravstvo sapštili su danas da je infekcija potvrđena kod 39.676 ljudi, što je dnevni rekord.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva zaraze u NJemačkoj sada je 4.844.054, a umrla su 96.963 lica.

Ostavite komentar: