Bloger plakao u intervjuu: Priznao da je pokušao srušiti Lukašenkovu vlast VIDEO

04.06.2021. | 11:36

Bjeloruski bloger Roman Protaševič, koji je prošlog mjeseca uhapšen u Minsku nakon što su bjeloruske vlasti preusmjerile avion, pojavio se na državnoj televiziji i priznao da je organizovao protivvladine proteste.

Protaševič je tokom intervjua priznao da je organizovao proteste protiv vlade i pohvalio predsjednika Aleksandra Lukašenka. Protaševičeva porodica rekla je da je intervju iznuđen, odnosno da je bloger te izjave dao pod pritiskom, piše “BBC”.

Roman Protašević (26) je do prošle godine bio urednik opozicionog kanala “Nexta” na društvenoj mreži “Telegram”. Prošle godine su ga bjeloruske vlasti stavile na popis “osoba uključenih u terorističke aktivnosti”.

Šta je rekao?

U intervjuu koji je emitovan sinoć, Protaševič je priznao da je pokušao srušiti vlast Aleksandra Lukašenka. Kazao je da je prije kritikovao predsjednika, ali da je “počeo shvaćati kako on radi ispravno i da ga sada sigurno poštuje”, prenosi “Index.hr”.

Na kraju intervjua briznuo je u plač i rekao da se nada da će se jednog dana oženiti i imati djecu.

Otac mladog blogera rekao je novinskoj agenciji AFP da mu je bilo bolno gledati intervju.

“Svog sina jako dobro poznajem i vjerujem da nikad ne bi rekao takve stvari. Slomili su ga i prisilili da kaže ono što oni žele”, rekao je.

Intervju je treće javno pojavljivanje Protaševiča na državnoj televiziji otkad je uhapšen. U jednom prijašnjem intervjuu rekao je da nema koristi od toga da opozicija poziva na daljnje ulične prosvjede.

Novinar i njegova djevojka Sofia Sapega letjeli su u Litvaniju kad je njihov avion sletio u Minsk zbog lažne prijetnje bombom.

Čekaju ga ozbiljne optužbe. Za optužbu za izazivanje masovnih protesta u Bjelorusiji se može dobiti kazna zatvora do 15 godina. Ali, za teroristička krivična djela izriču se veće kazne. Kada je izlazio iz aviona, putnici su čuli blogera kako govori: “Ovdje me čeka smrtna kazna”.

Sankcije Bjelorusiji

Podsjetimo, evropski lideri odlučili su nakon sjednice Savjeta Evrope održane prije desetak dana uvesti nove sankcije i zabraniti međunarodni vazdušni saobraćaj za bjeloruskog avioprevoznika, kao i let linija evropskih avioprevoznika iznad Bjelorusije, ali potencijalno i kopneni saobraćaj zemlje, nakon što je Bjelorusija poslala vojni avion da presretne i prizemlji avion Ryanaira, što su zapadne zemlje osudile kao “državno piratstvo.”

EU je pozvala na oslobađanje 26-godišnjeg blogera, čiji su kanali na društvenim mrežama iz egzila bili neke od posljednjih nezavisnih platformi za vijesti o zemlji poslije masovnog ugnjetavanja disidenata prošle godine.

Glavni sekretar NATO Jens Stoltenberg u utorak je oštro osudio “državnu otmicu” koja “pokazuje kako režim u Minsku napada osnovna demokratska prava i guši slobodu izražavanja i nezavisne medije” i dodao da “novinar Roman Protaševič i njegova suputnica Sofia Sapega moraju biti odmah oslobođeni”.

Lukašenko odbacuje sve optužbe

Lukašenko je pak odbacio sve optužbe i prkosno odgovorio da je, kad je naredio prizemljenje Ryanairovog aviona, djelovao po zakonu i u skladu sa svim međunarodnim normama, a da oni koji ga kritikuju to koriste kako bi potkopali njegovu vlast.

Lukašenko insistira da je postojala stvarna prijetnja bombom na avionu i da je djelovao kako bi “spasio živote”, a Protaševiča je nazvao “teroristom”, iako nije njega optužio za postavljanje bombu.