Bivši premijer se izvinio zbog gubitka života tokom korone: Veoma mi je žao

06.12.2023. | 12:00

Bivši britanski premijer Boris Džonson izjavio je da mu je veoma žao zbog gubitka života tokom pandemije kovid 19.

On je u svojstvu svjedoka u zvaničnoj istrazi o postupanju vlasti Velike Britanije tokom pandemije na početku saslušanja rekao da mu je drago što svjedoči i da mu je veoma žao zbog patnji žrtava i njihovih porodica.

“Dozvolite mi da kažem da razumijem osjećanja žrtava i njihovih porodica i da mi je veoma žao zbog bola, gubitka i patnje tih žrtava i njihovih porodica”, istakao je Džonson.

On je bio na funkciji premijera između 2019. i 2022. godine, a ostavku je podnio pod sramnim okolnostima, nakon niza skandala, uključujući izvještaje da su on i drugi zvaničnici bili prisutni na skupovima sa konzumiranjem alkohola u Dauning stritu tokom 2020. i 2021. godine, kada je većina ljudi u Britaniji bila prinuđena da ostane kod kuće zbog pandemije.

Tokom istrage već su se čula negativna svjedočenja o Džonsonovom rješavanju krize, uključujući tvrdnje o nesposobnosti Vlade, zabadanju noža u leđa i mizoginiji, njegovom oklijevanju da uvede mjere zatvaranja javnog života i o tome kako ga je “zbunila nauka”.

Saslušanje je poremetio demonstrant, kojeg je predsedavajuća istrage zamolila da napusti salu.