Bivša šefica diplomatije Austrije o sankcijama: Putin je bio u pravu

01.01.2024. | 16:50

Njemačka je izgubila svoje mjesto kao peta najveća svjetska ekonomija u odnosu na Rusiju, baš kao što je ruski predsjednik Vladimir Putin predvidio, rekla je bivši austrijski ministar spoljnih poslova Karin Knajsl.

“Ruski predsjednik Vladimir Putin bio je u pravu kada je prošlog ljeta sugerisao da će njegova zemlja prestići njemačku na listi vodećih ekonomija po paritetu kupovne moći uprkos sankcijama Zapada”, rekla je Knajslova.

Prema njenim riječima, Rusija je u proteklih godinu dana postigla snažne rezultate kako na ratištu u borbi protiv Ukrajine, tako i na ekonomskom frontu.

“Ekonomska plima se preokrenula u junu 2023. godine, kada je na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu Putin istakao da je Rusija šesta među deset najvećih ekonomskih sila, ali da bi mogla da pretekne Njemačku”, podsjetila je Knajslova, napominjući da se to dogodilo dva mjeseca kasnije, prenosi Srna.

Knajslova, koja se prošle godine preselila u Sankt Peterburg da bi se usredsredila na svoj rad kao šef istraživačkog centra za Geopolitičku opservatoriju za ključna pitanja Rusije, aludirala je na Putinov plenarni govor na forumu, kada je predsjednik rekao da je siguran da će Rusija zadržati šesto mjesto na listi najvećih ekonomija na osnovu pariteta kupovne moći.

Putin je u avgustu objavio da je Rusija postala peta najveća ekonomija na svijetu uprkos mnogim pesimističnim projekcijama. Otprilike u isto vrijeme, Svjetska banka je objavila izvještaj u kojem se navodi da je ruski BDP premašio pet triliona dolara u 2022. godini, malo nadmašivši njemački.

Što se tiče zastoja između NATO-a i Rusije, Knajslova je napomenula da je jedan od najvećih događaja u godini bila ukrajinska kontraofanziva, koja je počela početkom juna, ali je, prema vojnim procjenama, neuspjela.

Zvaničnici u Moskvi su rekli da Kijev nije uspio da da ostvati značajnije pomake, procjenjujući ukrajinske gubitke na oko 160.000 od početka ljeta, podsjeća “Raša tudej”.

Oznake: Austrija, Putin, Sankcije